projektek

Talent School

A projekt célja, hogy új oktatási horizontot jelöljön ki a 10-14 éves korosztály fiataljait oktató iskolák számára a határtérségben. Egy „Talent School” iskolában nem csak a karrierlehetőségekről kapnak tájékoztatást, hanem a tanulók emellett megismerhetik és kipróbálhatják a legfontosabb regionális és társadalmi szempontból releváns szakmákat valós környezetben. Ez első pillantásra egyszerűnek tűnik ugyan, de a gyakorlatban számtalan kihívással jár; más országok példái pedig azt mutatják, hogy lehetséges és égetően szükséges is egy ilyenfajta súlyponteltolódás. Mindehhez azonban az is szükséges, hogy a korábbi akadályokat leküzdve az iskolák és a vállalkozások között ágazatközi együttműködés jöjjön létre.

A projekt első tevékenysége az oktatási ágazat, a gazdaság, a munkaerőpiac és a régiók szervezeteinek határon átnyúló partnerségének kialakítása. A nemzeti és nemzetközi tapasztalatok alapján és az oktatási ágazat szakértőinek a bevonásával elkészül a „Talent School” pedagógiai alapkoncepciója.

Ezt követően a projektben részt vevő pilot iskolák tanárai célzott képzésben részesülnek, hogy ezt az alapkoncepciót iskolájukban megvalósíthassák. A projekt megvalósítása az adott helyszíneken egy olyan helyi partnerség létrehozásával kezdődik, amelyben az iskola, a tanárok, a szülők, a vállalatok és a helyi közösség egyaránt képviseltetik magukat. Ők közösen választják ki a regionális és társadalmi szempontból jelentős foglalkozásokat, a szakmai tevékenységek megismeréséhez és kipróbálásához megfelelő módszereket dolgoznak ki és tesztelnek az iskola és a vállalkozások együttműködésében.

A projekt sikeréhez szükség van a szoros határon átnyúló együttműködésre, hiszen az Ausztria és Magyarország közötti határ menti régió munkaerőpiaca erősen összefonódik. A szakképzett munkaerőhiányra csak akkor lehet megoldást találni, ha a határ mindkét oldalán hatékony megoldást találunk. Ez számos más területre is vonatkozik. Ezért fontos, hogy a határon átnyúló együttműködés már az általános iskolában elkezdődjön, ami azonban sajnos ritkán történik meg. A „Talent School” ezért a szakmai tapasztalatok mellett egy második fókusszal is rendelkezik: sajátossága lesz a szomszédos ország tanulói közötti együttműködés és kommunikáció lehetőségének megteremtése és megtapasztalása.

A pilot iskolák tapasztalatai alapján közös kézikönyv készül a „Talent School” számára, mely világosan leírja, hogyan lehet sikeresen bevezetni az új tematikát egy iskolában, és mely módszerek bizonyultak sikeresnek abban, hogy a tanulók konkrét szakmai tapasztalatokat szerezzenek iskolaéveik során, ami által pedig jó döntéseket hozzanak az életükre nézve.

 

Partnerség:

Vezető Partner:

1. QUA - Qualifizierungsagentur Oststeiermark Gmbh (AT)

Partnerek:

2. Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (HU)

3. WAB - Wirtschaftsagentur Burgenland Gmbh (AT)

4. BWW - Verein LAG Bucklige Welt-Wechselland (AT)

5. JOG - IG Kraftspendedörfer Joglland (AT)

Stratégiai partnerek:

P1: Bildungsdirektion Steiermark (AT)

P2: Bildungsdirektion für Burgenland (AT)

P3: Bildungsdirektion Niederösterreich Außenstelle Wr. Neustadt, Bildungsregion 6 (AT)

P4: Vas Vármegyei Szakképzési Centrum (HU)

P5: Soproni Szakképzési Centrum (HU)

P6: Wirtschaftskammer Burgenland (AT)

P7: Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (HU)

P8: Wirtschaftskammer Niederösterreich, Bezirksstelle Wr. Neustadt (AT)

P9: Wirtschaftskammer Steiermark - Regionalstelle Hartberg/Fürstenfeld (AT)

P10: Soproni Tankerületi Központ (HU)

P11: AMS Arbeitsmarktservice, Regionale Geschäftsstelle Wr. Neustadt (AT)

P12: Szombathelyi Tankerületi Központ (HU)

P13: Regions- Entwicklungs- und Management Oststeiermark GmbH (AT)

Tények és adatok:

Keretprogram: INTERREG V-A Ausztria-Magyarország

Időtartam: 2023.10.01. - 2026.09.30.   

ERFA támogatás: 1,083,056,40 EUR

Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. költségvetése: 381,100 EUR