projektek

ICTr-CE

Az európai kontinenst behálózó EuroVelo hálózat kerékpárosturisztikai szempontból kiemelt jelentőségű és ismertségű. A 13-as jelzésű EuroVelo útvonal - azaz a Vasfüggöny útvonal (Iron Curtain Trail) - történelmi és kulturális szempontból is kiemelkedő, megközelítőleg 10 ezer km hosszan húzódik az egykori “Vasfüggöny” mentén, és összesen 20 országot érintve köti össze a Barents-tengert és a Fekete-tengert. Azonban a transznacionális kerékpáros útvonalakban rejlő potenciál Közép-Európában még mindig kihasználatlannak és több szempontból is alulfejlettnek tekinthető, mindemellett pedig a turisztikai szolgáltatók és turisztikai szereplők az innovatív, zöld és digitális megoldások adaptálásának kihívásával is meg kell, hogy küzdjenek. E kihívás mérséklése érdekében jött létre az ICTr-CE projekt, amely egy innovatív üzleti modellen és nemzetközi együttműködésen alapuló hálózat létrehozását tűzte ki célul, amelynek tagjait a Vasfüggöny Kerékpáros Túraútvonal (EV 13 Iron Curtain Trail) turisztikai termék köti össze.

A projekt céljai között szerepel:

  • a kerékpáros turisztikai termékfejlesztés az EuroVelo13 mentén (3 határokon átnyúló “mintaterület” vonatkozásában), melynek keretében közös, online foglalható termékek kerülnek kialakításra;
  • innovatív és fenntartható üzleti modell kidolgozása a Vasfüggöny-útvonal mentén működő, kerékpáros turizmushoz kapcsolódó kis – és középvállalkozások számára, az érintett szereplők aktív bevonásával és innovációs kapacitásának erősítésének elősegítésével;
  • a kerékpáros turizmus hatásait mérő rendszer, valamint egy ún. “Good Impact” valorizációs program kidolgozása, melyek több szempontból is hozzájárulnak a térség fenntartható szempontú fejlesztéséhez.   

A projekt keretében elért eredmények a várakozások alapján valamennyi EuroVelo útvonalra átültethetőek, adaptálhatóak lesznek.

Az Európai Unió Interreg Central Europe programjának keretében megvalósuló, 3 éves időtartamú projekt a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. vezető partnersége mellett, változatos összetételű partnerséggel, 9 országból összesen 12 projektpartner részvételével valósul meg.

A partnerség:

Vezető partner: Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.

PP2: CROST Területfejlesztési Nonprofit Kft (Magyarország);

PP3: Iskriva, Institute for Development of Local Potentials (Szlovénia);

PP4: University of Primorska (Szlovénia);

PP5: Trail Angels GmbH (Ausztria);

PP6: Public benefit company Partnerstvi (Csehország);

PP7: Westpomeranian Region (Lengyelország); 

PP8: City of Gdańsk (Lengyelország);

PP9: Ekopolis Foundation (Szlovákia);

PP10: European Cyclists' Federation (Belgium);

PP11: Koprivnica Križevci County (Horvátország);

PP12: Ecological Tourism in Europe Association (Németország);

Dokumentumok:

A Nyugat-Pannon Nonprofit Kft., illetve bármelyik projektpartner által, a projekt keretében készített szakmai dokumentumok a projekt hivatalos honlapján érhetők el.

Tények és információk:

Támogató Program: Interreg CENTRAL EUROPE program

Vezető partner: Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.

Projektidőszak: 2023/03/01 – 2026/02/28 (36 hónap)

A projekt teljes összköltségvetése: 2 671 820 €

ERFA támogatás mértéke: 2 137 456 €

A Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. költségvetése: 332 500 €

A projekt teljes megnevezése: ICTr-CE – „Innovative participatiory sustainable business model for cycling along the Iron Curtain Trail”

Projekt azonosító: CE0100401

Projekt weboldala: https://www.interreg-central.eu/projects/ictr-ce/

 

A magyar partnerek részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul(t) meg.