hírek

Transdanube.Pearls - Partnertalálkozó Vukovárban

Összesen 40 mobilitási és turisztikai szakember látogatta meg a horvátországi Vukovárt 2018. március 21-22. között a Transdanube.Pearls negyedik partner találkozója alkalmával. A találkozón a partnerek ismertették az elsõ sikereiket a projekt keretében betervezésre került új mobilitási és turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyek javítani fogják a látogatók utazási lehetõségeit a célállomásaik között – akár vonattal, busszal, hajón vagy kerékpáron utaznának.

A Transdanube.Pearls projekt partnerei a Bajadra szolárhajón

 

A horvátországi Vukováron 2018. március 21-22. között került megrendezésre a Transdanube.Pearls negyedik partner találkozója. A találkozón a partnerek ismertették az elsõ sikereiket a mobilitási és turisztikai szolgáltatások bevezetésével kapcsolatban. A találkozó résztvevõinek lehetõsége nyílt egy „jó példát” is meglátogatni: a vukovári regionális mobilitási központot, amelynek mûködtetése várhatóan már ebben az évben elkezdõdik. A jövõbeli mobilitási központ a mai turisztikai iroda épületében fog helyet kapni. A kibõvített és felújított épületben képzett fenntartható mobilitási menedzserek fognak hasznos tanácsokkal szolgálni a látogatóknak a meglévõ közlekedési és turisztikai lehetõségekrõl, amennyiben Vukovár térségét szeretnék fenntartható módon felfedezni. A tizenegy mobilitási információs központ közül ez az elsõ, amely elindul a projekt keretében.

A projekt megbeszélések között a résztvevõknek lehetõségük volt turistaként is meglátogatni a várost, pl. utazhattak a „Bajadra” nevû vizibuszon, ami az egyetlen napenergiás e-boat a Dunán.

A kapacitás építõ munkacsomagban a partnerek részletesen is átbeszélték a bulgáriai Silistrában 2017. októberében tartott transznacionális képzés hasznosságát, sikerességét. Összesen 30 fenntartható mobilitási menedzsert képeztek ki, akiknek a feladata lesz a fenntartható mobilitás elõnyeinek terjesztése a saját régiójukban. Néhány mobilitási menedzser már maga is tartott képzéseket a saját régiójában annak érdekében, hogy terjessze az ismereteket a fenntartható mobilitás és turizmus koncepciójáról. Eddig már ötvennyolcan vettek részt a projekt partnerek által szervezett regionális tréningeken. A következõ hónapokban további képzésekre fog sor kerülni.

A következõ fontos rendezvény a Transdanube.Pearls projekt mid-term konferenciája lesz, amelyet az ulmi / neu ulmi Duna Iroda szervez a németországi Neu-Ulmban 2018. július 11-én. A konferencián a mobilitási és turisztikai szakemberek, a partner régiók résztvevõ vállalkozásainak és szervezeteinek a képviselõi fognak találkozni, hogy együttmûködésüket megerõsítsék és tapasztalatokat cserélhessenek egymással.

 

A projektrõl

Az uniós projekt két és fél évig tart, az Interreg – Danube Transnational Program keretében, összköltsége 2,9 millió euró. Összesen 9 európai ország 15 partnerszervezete és 24 stratégiai partnere vesz részt a közös munkában, elkötelezve magát a fenntartható közlekedés és turizmus eszméje iránt. A projekt ideje alatt minden partner a fenntartható közlekedési módok fejlesztését hangsúlyozza olyan tevékenységekkel, mint a közlekedési információs központok létrehozása, a közlekedési menedzserek alkalmazása, az elkötelezett helyi és regionális turisztikai/mobilitási vállalkozások támogatása, a lakosság és a turisták közlekedéssel és a turizmussal kapcsolatos tájékoztatásának javítása. Ezen kívül fejlesztik a kerékpárok kölcsönzési, tárolási és szállítási lehetõségeit, valamint a kerékpárutakat. Mindezt azzal az egyértelmû céllal, hogy a Duna mentén a fenntartható közlekedés a mindennapok részévé válhasson.

 

fotógaléria

további hírek