hírek

Interreg CENTRAL EUROPE RURES CE933 sz. projekt második alkalommal megrendezett LSG találkozója

A RURES projekt második mûhelymunkájára került sor 2018. február 22-én Nagykanizsán, amelyen az energiahatékonyság és megújuló energia szolgáltatói és szervezetei, mellett egyetemek tanárai és hallgatói is részt vettek az eseményen.

A Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. rendezésében megvalósult második Local Support Group meeting a RURES projekten belül. Polgár Tibor, mint a Nyugat-Pannon stratégiai igazgatója a köszöntötte a résztvevõket röviden összefoglalta milyen tevékenységeket foglal magában a projekt, illetve milyen feladatok zárultak le eddig és mik a következõ teendõk a továbbiakban.

Ezt követõen a résztvevõ tagok bemutatkozása következett, mely során a többi résztvevõ megismerhette a másik intézményét, illetve munkáját.

A rövid bemutatkozásokat követõen Olaszi Bálint Dávid (EWISER Forecast Kft.) tartotta meg elõadását, aki egy már elkészült energiahatékonyságot segítõ kalkulátort mutatott be. Ennek azért volt jelentõsége, mivel a RURES projekt késõbbi szakaszában egy hasonló kalkulátor kialakítására kerül sor. A jelenlévõk megismerkedhettek ennek mûködésével, hasznával, az egyes adatok beszerzésének módjával, a számítások során fellépõ problémákkal, illetve magának a rendszernek az elõnyeivel. Az itt szerzett tapasztalatokat kamatoztatni lehet majd a kalkulátor elkészítése során és ezeket be lehet mutatni a munkacsomag vezetõenk.

Az elõadást követõen a résztvevõ tagok is elmondták a tapasztalatukat a hasonló kalkulátorokkal, mely során több ilyen is megismerésre került.

Ezt követõen Pusztai Péter (Solar-Markt Kft és BNRG Kft.) vette át a szót aki a napenergiás projektek megvalósíthatóságát mutatta be magyar viszonylatban. Elmondta, hogy régebben mennyire le volt maradva Magyarország a megújuló energia felhasználást tekintve a törvényi szabályozások miatt, illetve az egyes erõmûvek megadóztatása végett. Ezek miatt a problémák miatt drága és hosszadalmas volt egy-egy naperõmû elkészítése és így azok megtérülési ideje is meghosszabbodott. Majd a jelenlegi helyzetet mutatta be, illetve konkrét, az általuk megvalósított projekteket mutatott be (a vépi naperõmû, melynek csúcskapacitása 3,8 MWp, illetve a csepregi naperõmû, mely 5,5 MWp csúcskapacitású). Felvázolta az ilyen projektek végrehajtását, annak megvalósíthatóságának problémáival, illetve az elkészültét követõ elõnyöket is

Az elõadásokat mûhelymegbeszélés követett, melyen téma volt a projekt során kialakítani kívánt online kalkulátor inputjainak megbeszélése volt, illetve szóba került a Magyarországon megtalálható legjobb gyakorlatokkal kapcsolatos kutatások az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások alternatív finanszírozási lehetõségei is, melyek kapcsán mind az elõadók, mind a résztvevõ tagok hasznos tanácsokkal látták el a partnerség tagjait.

A megbeszélés ebéddel zárult, melyet követõen Pusztai Péter felajánlott, hogy az általuk kiépített naperõmûvek egyikét a csoport tagjai meglátogathatják, így a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. által megrendezni kívánt következõ találkozó ott lesz tart.

fotógaléria

további hírek