hírek

Clusterix 2.0 - Partnertalálkozó Gyõr városában

A Clusterix 2.0 soron következõ partnertalálkozójának Gyõr városa adott otthont 2018.02.27. és 2018.03.01. között

A Clusterix 2.0 projekt keretében megrendezett hetedik partnertalálkozó helyszíne Gyõr (Magyarország) városa volt, a partnerséget a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. látta vendégül 2018. február 27. és 2018. március 1. között. A Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. részérõl Körmendy Gál projektmenedzser és Deák Máté pénzügyi menedzser vett részt a találkozón, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium Nemzetközi és Klaszter Osztályát Keller Péter és Kardos Gergely) képviselte.

A partnertalálkozó elsõ napján került megrendezésre a projektirányító megbeszélés, mely során a partnerek bemutathatták az elõzõ partnertalálkozó óta eltelt idõszak legfontosabb eredményeit, illetve beszámolót hallhattunk a projekt pénzügyi elõrehaladásáról is. Részletesebben is megismerhettük a következõ, Franciaországban tervezett partnertalálkozó tervezett napirendjét, ahol a készülõ regionális akciótervek részletesebb megismerésére is sor kerülhet néhány partner jóvoltából. Alaposan átbeszélésre került az INTERREG EUROPE program kezdeményezése, amelynek keretében minden projekt partnerei egységes rendszerben megoszthatják az összegyûjtött jógyakorlataikat, amelyek így közösen mutathatók be az érdeklõdõ európai szakpolitikusoknak. A projektirányító találkozót követõen Lucia Seel szakértõ moderálásával egy Európai Szakpolitikai Javaslatok (Policy Recommendations) mûhelytalálkozó elsõ fele vette kezdetét, majd pedig az Innoskart részérõl hallhattunk egy skype elõadást. Az elõadás során megismerhettük a klaszter létrejöttének történetét, az elsõ magyarországi klaszter-összeolvadás tapasztalatait, illetõleg a klaszterrel kapcsolatos jelenlegi kihívásokkal (átalakulás ICT klaszterbõl digitális szolgáltató klaszterré, és ezzel kapcsolatban a jövõkép, a stratégia változása) és célokkal is megismerkedhettünk.

 

A második nap alapvetõen a projektben kialakított tematikus munkacsoportokelsõ mûhelyeire került sor, az alábbiak szerint:

  • délelõtt a – Támogatott Innovációs Köz- és Magánegyüttmûködés (Public Private Innovation Pool) és a Klasztermenedzsment szervezeteknek nyújtható szolgáltatások (Services for Cluster Management Organizations);
  • míg délután az KKV-knak nyújtott innovációs szolgáltatások (Innovation Services for SMEs) és a Digitalizáció (Digitalisation) c. workshopra került sor.

Az intenzív mûhelymunka (és az azt követõ összefoglaló) után a partnerség ellátogatott a Mobilis Interaktív Kiállítási központba, ahol két érdekes elõadást hallgathattunk meg:

  • az Innonet Innovációs és Technológiai Központ részérõl Vasvári Bálint tartott prezentációt, amely a gyõri ipari park egyik inkubációs és innovációs központjaként funkcionál.
  • Dõry Tibor a Mobilis Központ létrejöttérõl, jelenérõl, és jövõjérõl tartott elõadást. A Mobilis a gyõri oktatás és innovációs ökoszisztémájának egyik legfontosabb szereplõje.

 

A harmadik nap ismét két párhuzamos munkacsoport-megbeszéléssel kezdõdött: a Monitoring és értékelés (Monitoring and Evaluation) és a 3D-nyomtatás (3D-Printing) tématerülete került részletesen is átbeszélésre. A délelõtti program (és egyben a partner meeting) lezárását az Európai Szakpolitikai Javaslatok (Policy Recommendations) második felének mûhelytalálkozója jelentette.

 

A találkozó eredménye egyértelmûen a munkacsoportok dinamikus, hatékony megindulása, amely révén a CLUSTERIX 2.0 projekt nagy lendülettel kezdte meg a második munkafázist, az eddigi kutatás eredményeinek feldolgozását.

fotógaléria

további hírek