hírek

BIG AT-HU: Határon átnyúló karácsonyi ünnepség a Weikersdorfi Iskolában

Kétnyelvű karácsonyi ünnepségen vett részt mintegy 75 osztrák és magyar óvodás- és iskoláskorú gyermek 2017. december 13-án az "Oktatási együttműködések az AT-HU határ régióban - BIG AT-HU" elnevezésű projekt második Határon átnyúló szomszédsági ünnepségén Weikersdorfban.

 

Fotó: wk-photography.net

A rendezvény az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A Együttmûködési Program támogatásával, az Alsó-ausztriai Tartományi Hivatal Óvodai Osztályának szervezésében és a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft., mint magyar projektpartner közremûködésével valósult meg. A Weikersdorfi Általános Iskolában megrendezett élményekkel teli karácsonyi programra összesen 7 osztrák és magyar intézménybõl érkeztek gyermekek és kísérõ pedagógusaik, többek között a Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvodából, a Gyõri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolából, a Soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolából valamint az alsó-ausztriai Weikersdorf és Winzendorf települések óvodáiból illetve iskoláiból. A határon átnyúló karácsonyi ünnepséget Elisabeth Ecker asszony, az iskola igazgatónõje és Manfred Rottensteiner úr, Weikersdorf polgármestere nyitotta meg és üdvözölte a résztvevõket és díszvendégeket, többek között Winzendorf polgármester asszonyát és a résztvevõ intézmények vezetõit.

Karácsonyi dalok és mesék magyarul és németül történõ elõadása és feldolgozása mellett karácsonyi képeslap barkácsolása, „mikulás tornaóra” keretében ügyességi játékok megoldása és kétnyelvû plakát-szótár készítése volt a feladatuk a gyermekeknek a különbözõ állomások során. Ezt követõen Weikersdorf am Steinfelde településen tett karácsonyi séta egészített ki a programot, mely végén közös karácsonyi éneklésre is sor került mindkét nyelven, illetve Barbara Schwarz tartományi tanácsos asszony dicsérõi szavaival zárult le a rendezvény. Hangsúlyozta, hogy a gyermekeknek sokkal egyszerûbb megbirkózni a nyelvi akadályokkal és motivációt meríteni az újdonságok megtanulásához, ezért hatalmas lehetõség rejlik egy szomszédsági rendezvényben, hiszen a szomszédos nyelv és kultúra iránti érdeklõdést fokozza a személyes találkozás, mely révén a gyermekek sokkal motiváltabbá válnak a nyelv megtanulása iránt, továbbá egy közös határon átnyúló program a pedagógusok számára is tanulságos és változatos tapasztalatcserére ad lehetõséget.

Összességében a határon átnyúló szomszédsági ünnepség legfõbb célja, hogy a gyermekek életkorának megfelelõ módon, játékos és autentikus formában nyújtson betekintést és közvetítsen ismereteket a szomszédos országról és kultúrájáról, valamint a szomszédos nyelv életszerû helyzetekben és mindennapi szituációkban történõ használatára ösztönözzön, ezenkívül támogassa az osztrák és magyar intézmények közötti hosszú távú partnerségek kialakulását.

fotógaléria

további hírek