hírek

ConnReg AT-HU: Gördülő Képzési Akadémia Bécs nagy-térségében

2017. október 24-én ConnReg AT-HU projektünk keretében megvalósított harmadik Képzési Akadémiánk rendhagyó módon került megrendezésre, ugyanis nem egy helyen történt a képzés, hanem buszkerekeken gördültünk Bécs és nagy-térsége irányába, és testközelből néztünk meg néhány érdekes (Bécs) város és környéke menedzsmentjével foglalkozó projektet. Ez alkalommal szervezetünk, a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. szervezésében került megrendezésre a buszos rendezvény, amely szakmai tartalmának fő vázát az osztrák partnerség (Regionalmanagement Burgenland GmbH, valamint NÖ. Regional.GmbH) biztosította. Nagy örömünkre szolgált, hogy majdnem harmincan vettek részt magyar és osztrák oldalról a mobil képzésen.

 

Bécs, a németnyelvû települések közül a leggyorsabban fejlõdõ város napjainkban, Németországot is beleértve. Ezért is esett választásunk erre az igazán innovatív, dinamikusan fejlõdõ nagyvárosra, mely a projekt által vizsgált, kutatott egyik célterület központjában helyezkedik el. Ezen kívül Bécs, egyben stratégiai partnerünk is.

Elsõ állomásunk az Ebreichsdorf nevû, 12.000 lakosú, Bécs nagytérségébe tartozó város volt, ahol Wolfgang Kocevar polgármester úr köszöntött bennünket. Röviden bemutatta községüket, majd Dr. Thomas Dillinger a bécsi Mûszaki Egyetem (TU Wien) docense beszélt nekünk a „Smart City Ebreichsdorf” címû projektrõl, annak kihívásairól, nehézségeirõl, felépítésérõl, idõbeli és térbeli elhelyezkedésérõl, illetve annak fõ elemérõl, amely egy új vasútállomás megépítése, ami a település növekedését, illetve innovációját hivatott támogatni.

Ezután DI Andreas Hacker vette át a szót, aki a Bécs várostól délre esõ területek, települések szakmai értelemben vett, nagy tapasztalattal rendelkezõ képviselõje. Õ, és kolléganõje DI Renate Zusckerstätter-Semela, aki ugyanezen logika mentén a Bécstõl északra esõ területek szakmai képviselõje, mintegy összekötõ kapocsként, liason-ként funkcionálnak az érdekütközések kezelésében, így csepegtetvén városrégiós tudásukat a különbözõ projektekbe. Ezeken felül feladatuk közé tartozik még a regionális hálózatok erõsítése, továbbá egy információs-, illetve tudásközpont fenntartása.

Hacker Úr elõadása után beszálltunk a buszba és ellátogattunk a régi pályaudvarhoz, illetve a tervek szerint 2023-ra elkészülõ, mûködésbe lépõ új pályaudvar helyszínére.

A buszos terepszemle után észak fele vettük az irányt. Kahlenbergben, DI Renate Zusckerstätter-Semela és Christian Berger már vártak minket. Zusckerstätter-Semela Asszony szintén kifejtette Hacher Úrhoz hasonlóan szerepüket, feladataikat, kihívásaikat városkörnyéki liaison szerepvállalásukkal kapcsolatosan.

Végül, de nem utolsósorban Christian Berger a BAUM 2020 (Bratislava Umland Management 2020” Interreg SK-AT projektrõl beszélt a publikumnak, kiemelvén annak fontosságát, örömét, hogy hosszú várakozás után végre megszületett az eddig szinte ismeretlen aktív együttmûködés, koordináció, valamint hálózatosodás csírája a határon átnyúló ügyekben Szlovákia és Ausztria között. Mi sem bizonyítja jobban ezt a tényt, hogy Berger Úr oda is költözött Pozsonyba, és hogy az elmúlt hónapokban kialakított BAUM iroda kitûzött céljait helyben kezdje el megvalósítani. Céljaik között szerepel többek között, hogy magyar – Pozsonytól délre fekvõ - településeket (például: Rajka) is felkeressenek, valamint be is vonjanak, ezáltal megalapozva a BAUM térség terjeszkedését.

Ezúton is szeretnénk megköszönni minden kedves elõadónak, szervezést segítõnek és érdeklõdõ résztevõnek, hogy aktív jelenlétükkel emelték a gördülõ Képzési Akadémiánk színvonalát!

A ConnReg AT-HU projekt a Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttmûködési Program 2014-2020 keretében valósul meg.

fotógaléria

további hírek