hírek

Iron Curtain Cycling projekt nyitórendezvény

2017. szeptember 18-án került megrendezésre az Iron Curtain Cycling projekt nyitórendezvénye Lenti városában - Az egykori vasfüggöny által kettészakított határtérség integrációját szolgáló közös kerékpáros turisztikai hálózatot alakítanak ki szlovén és magyar partnerek.

A közel 2,3 millió euróból megvalósuló projekt hétfõn Lentiben tartott nyitókonferenciáján dr. Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelõs államtitkára elmondta: a jelenlegi uniós fejlesztési ciklusban 10 millió euró forrást biztosít a Szlovénia-Magyarország határon átnyúló program kerete zöldturizmusra, illetve kerékpáros fejlesztésekre. Ebbõl az összegbõl a vasfüggöny által kettészakított térségben megvalósuló, Iron Curtain Cycling elnevezésû programra az Európai Regionális Fejlesztési Alap 1,9 millió eurót meghaladó támogatást nyújt.

A projekt a Zala Megyei Önkormányzat vezetõ partnerségével valósul meg négy magyar (köztük a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.) és három szlovén partner összefogásával. A rendezvényen dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke egyebek mellett arról is beszélt, hogy több kerékpáros turisztikai fejlesztés is megvalósult már a megyében, de maradtak még hiányosságok. Hosszabb távú cél a helyi és térségi kerékpáros utak rendszerbe foglalása és ezek összekapcsolása az európai kerékpárút hálózatokkal, így például az EuroVelo útvonallal. A most induló, Lenti, Letenye, Õriszentpéter, Szentgotthárd, Muraszombat, Ptuj, Ormo¾, Ljutomer, Lendva térségében megvalósítandó komplex projekt keretében elkészül többek között a Lenti és Lendva turisztikai desztinációt összekötõ mintegy 2 km hosszú összekötõ szakasz, bõvülnek a kerékpárosbarát szolgáltatások, pihenõhelyek, kölcsönzõk e-bike töltõhelyek, valamint emlékhelyek létesülnek.

A projekt részletes bemutatásakor elhangzott, hogy a megvalósítandó fejlesztések révén egy markáns arculatú határon átnyúló kerékpáros turisztikai desztináció valósul meg, amely a közös termék- és szolgáltatásfejlesztés révén hozzájárul a térség turisztikai vonzerejének, ezáltal pedig látogatottságának növekedéséhez. Az új kerékpárosbarát kínálat révén hosszabb tartózkodás esetén is élményekben gazdag program szervezhetõ a határtérségben, ami a tartózkodási idõ megnyúlását, a vendégéjszakák számának növekedését vonja maga után a térségi szálláshelyeken.

 

Projekt partnerség:

  • Zala Megyei Önkormányzat
  • Vas Megyei Önkormányzati Hivatal
  • Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
  • NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt.
  • Muraszombati Kulturális, Turisztikai és Sport Intézet
  • Lendva Község Önkormányzata
  • Bistra Ptuj Tudományos Kutatási Központ

Projekt idõtartama: 30 hónap (2017. augusztus 15. – 2020. február 14.)

Projekt költségvetése: 2.291.423 Euro, ebbõl ERFA támogatás: 1.947.709,55 Euro.

fotógaléria

további hírek