hírek

Transdanube.Pearls - Szakértõk látogatták meg a Szigetköz térségét

Az Assessment Tour keretében a 4 szakértõbõl álló csapat látogatott a Szigetköz térségébe azzal a céllal, hogy felmérésre kerüljenek a térség fenntartható közlekedési szolgáltatásai, illetve hogy jobban megismerjék a Szigetköz turisztikai adottságait.

Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. munkatársai (Polgár Tibor és Deák Máté) a külföldi szakértõkkel (két videós, illetve egy-egy közlekedési és turisztikai szakértõ) 2017. július 23-án reggel találkoztak a petrzalkai vasútállomáson. A kerékpártúra a dunacsúni (Cunovo) erõmûhöz vezetett, ahol a kamerás csapat remek felvételeket készített az U23-mas korosztály számára rendezett vadvízi szlalom evezés világbajnokságáról. Az ebéd során elkezdõdött a magyar stakeholderekkel történõ riportok készítése, illetve a Szigetköz turizmusának és fenntartható közlekedési rendszereinek részletesebb bemutatása (a fõbb témákat a Pisztráng Kör öko-mobil flottájának megismerése, a vízi turizmus és kerékpáros közlekedés kombinációinak megismerése, illetve a helyi vízi turisztikai potenciálok adták). Az ebédet követõen Dunakilitire vezetett az utunk, ahol az ottani erõmû megtekintését követõen a szakértõk a Szigetköz egyik különlegességéhez kerékpároztak, mely során az édesvízi medúzák lakhelyéül szolgáló tóban is megmártózhattak. A kerékpártúra folytatódott Dunaszigetre, ahol az Öreg-Duna ágrendszerében kipróbálhatták a Szigetköz kenukkal történõ felfedezését is. A megállók, érdekességek során interjúfelvételekre, beszélgetésekre is sor került. A kenutúrát követõen Halászi településére folytatódott az utunk, ahol egy kellemes vacsora során további beszélgetésekre került sor a helyi érintettek bevonásával (Mirko Wlasitsch – Mosonmagyaróvári Vízi Sport Egyesület, Fûzfa Zoltán – Pisztrángkör Egyesület, Horváth Zoltán – Szigetköz Turisztikai Desztináció Menedzsment). A vacsorát követõen egy kerékpárok szállítására alkalmas hajóra szálltunk, amely Mosonmagyaróvár városába vitte el a résztvevõket.

A második napon a résztvevõk egy, a Lajtán történõ kenutúra során Mosonmagyaróvárt a vízrõl is megtekinthették. A bõ egy órás túrát követõen közlekedési eszközt váltottak, és kerékpárokkal folytatták a városnézõ túrát, ahol a helyi TDM irodához is ellátogattak (amely potenciális helyszínt jelenthet a projekt keretében tervezett mobilitás központnak is). Itt a TDM munkatársai bemutatták a legfõbb tevékenységeiket. A kerékpártúra egészen a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontig vezetett, ahol a szakértõ csoport megtekinthette a város egyik legnagyobb látogatottságával bíró nevezetességét, sõt, egy-két érdekes „játékot” õk maguk is kipróbáltak. A kerékpártúra lezárásaként a szakértõk a helyi vasútállomásig tekertek, majd pedig folytatták az útjukat Budapest felé.

Az Assessment Tour során a feltérképezésen túl egy imázs-videó létrehozása érdekében készültek videó felvételek is, amelyek a Szigetköz, mint turisztikai desztináció népszerûsítéséhez is hozzájárul.

fotógaléria

további hírek