hírek

CONNREG AT-HU Osztrák-magyar tanulmányút az olasz-osztrák határrégióban

A ConnReg AT-HU projekt keretein belül lehetőségünk nyílt ellátogatni a múlt hét végén (június 1-2) az olasz-osztrák határrégióba, ahol hatalmas hegyeket megjárva érdekesebbnél érdekesebb projekthelyszínekre látogattunk el. Ez alkalommal az osztrák partnerség volt a fő szervező (Alsó-Ausztria, valamint Burgenland tartomány), a vezetőpartner Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. a magyar oldalon szükséges szervezési feladatokat látta el. Nagy örömünkre szolgált, hogy összesen több mint harmincan vettek részt osztrák és magyar oldalról a szakmai utazáson.

A tanulmányút résztvevõi az olasz-osztrák határátkelõnél Nassfeld településen. © NÖ.Regional.GmbH

Június elsején délután kalandos utazás után érkeztünk meg Bad Kleinkircheimbe, ahol Christine Sitter LEADER-menedzser és Matthias Krenn polgármester az Interreg Alpine Space keretében megvalósított „CoNSENSo” projektrõl tartottak elõadást. A szociális projekt fõ célja, hogy az idõs emberek minél tovább az otthonukban maradhassanak, megfelelõ gondozás mellett.

Ezen régió (Nockberge-Oberkärnten) évek óta tartó, folyamatos problémája a demográfiai elvándorlás annak ellenére, hogy sikeres turisztikai régió hozzávetõleg 900 000 vendégéjszakával. Ezért rendkívül fontos, hogy ennek megakadályozására több projektet is indítottak, illetve kezdeményeztek a régióban, amelyek között vannak nemzeti és határon átnyúló projektek is.

Egy különleges együttmûködési forma, amit a következõ helyszínen, Dellachban, a Hermagor LEADER Régióban, Friedrich Veider, LEADER menedzser mutatott be nekünk. A HEurOpen Akronym Pontebba, Tolmezzo és Hermagor közös CLLD térségét jelöli, az Interreg IT-AT CLLD Alap keretein belül mûködik, és a következõket foglalja magában: Hermagor Leader Akciócsoport (LAG Hermagor), Euroleader Leader Akciócsoport (LAG Euroleader), amelynek a székhelye Tolmezzo és Open Leader Akciócsoport, amelynek a székhelye Pontebba. Egy határon átnyúló fejlesztési stratégia mentén közös kis- és közepes projekteket valósítanak meg a CLLD-logikára alapozva. (A CLLD kifejezés Community-Led Local Development = Közösségvezérelt helyi fejlesztéseket jelent.) Fõ céljaik között szerepel a meglévõ partnerségek mélyítése, fokozása, stratégiai fejlesztések megvalósítása, valamint új kapcsolatok létrehozása. Az Interreg V-A IT-AT 2014-2020 operatív program 5 prioritási tengely mentén szervezõdött, amelyek a kutatás és innováció, természet és kultúra, intézményrendszer, közösségvezérelt helyi fejlesztések (CLLD), valamint a technikai segítségnyújtás.

A Geopark Karnische Alpen is ebben a régióban található. A Geopark szépségeibe, mely az Alpok óidei fosszíliákban leggazdagabb vidéke, sõt UNESCO Global Geoparkká nõtte ki magát 2015-re, Gerlinde Krawanja – Ortner, okl.mérnök, M.Sc. avatott be minket. Az elõadó mesélt egyrészt a Geopark alapvetõ jellemzõirõl, másrészt az aktuális GeoTrAC AT-IT projektjükrõl, amelynek célja egy határon átnyúló Geopark létrehozása. A Geopark mintegy 120 négyzetméteres Látogatóközpontjában a Park több mint 500 millió éves történetét, egyediségét és természeti szépségeit is elmesélték, illetve különbözõ felületeken be is mutatták nekünk.

Sonnenalpe Nassfeld településén szálltunk meg, ahol másnap reggel Walter Zerza és kolléganõje Veronika Zauner a múltbéli és jelenlegi határon átnyúló tevékenységeikrõl számoltak be, többek között egy szintén Interreg IT-AT által támogatott „Pramollo-Nassfeld vízellátása/szennyvíz ártalmatlanítása” címû projekt részleteirõl, illetve számos turisztikai vonatkozású projektrõl. Ezek közül az egyiket, „A vad banda birodalmában” címût, az olasz-osztrák határhoz kisétálva mutatták be nekünk.

Miután búcsút vettünk a csodás nassfeldi hegyektõl, átutaztunk Tarvisioba, ahol Sara Asszony tartott nekünk elõadást a Ciclovia Alpok-Adria-kerékpárútról, illetve a kapcsolódó projektrõl. (Friaul-Julisch Venetien tartomány). A „Ciclovia Alpe Adria Radweg (CAAR)“ címet viselõ olasz-osztrák projekt hátterében az a közös vágya volt a résztvevõ három tartománynak – Friaul-Julisch Venetien, Karintia és Salzburg –, hogy létrehozzanak egy határon átnyúló kerékpárutat, amely „leküzdi” az Alpokot és a közép-európai kerékpárhálózatot közvetlenül összeköti az Adriával. A már többször díjazott kerékpárút, amelynek egy szakasza Pontebba környékén egy régi vasúti töltésen halad, jelentõsen hozzájárul a fenntartható mobilitás fejlesztéséhez.

Végül, de nem utolsó sorban átutaztunk Uggowitz-ba, ahol a régi vasútállomás épületét, amely a fent említett, vasúti töltésen haladó kerékpárút mellett áll, kávézóvá alakították át, így biztosítva fenntartható hasznosítását. Jelenleg zajlik a tulajdonosváltás, így be nem jutottunk, de a mellette kialakított játszó és pihenõhelyet meg tudtuk nézni. Innét már hazafelé vettük az irányt, útközben megbeszélve a hallottakat.

Ezúton is szeretnénk kifejezni hálás köszönetünket a szívélyes fogadtatásért, tartalmas programokért a házigazdáknak Karintiában és Olaszországban egyaránt, és nagy örömünkre szolgálna, ha Õk is ellátogatnának hozzánk, a magyar-osztrák határrégióba, hogy megmutathassuk, mi hogyan, s mit teszünk azért, hogy minél jobban leomoljanak a képzeletbeli határok…nem csak földrajzi értelemben, hanem a fejekben is.

 

A ConnReg AT-HU projekt a Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttmûködési Program 2014-2020 keretében valósul meg.

                

fotógaléria

további hírek