hírek

SMART PANNONIA nyitókonferencia

Nagy érdeklődés övezte az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A Együttműködési Program keretében megvalósuló "Fenntartható Mobilitás és Elérhetőség Burgenland és Nyugat-Magyarország Regionális Közlekedésének érdekében - SMART Pannonia" elnevezésű projekt 2016. szeptember 15-i nyitókonferenciáját. A rendezvény közel 90 magyar, illetve osztrák közlekedési témában jártas szakembert és szakértőt, szervezetet, önkormányzatot vonzott Sopronba.

A SMART Pannonia (Sustainable Mobility and Accessibility for Regional Transport in Burgenland – West-Hungary) a Gyõr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt., a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Regionalmanagement Burgenland, Burgenland Tartomány, a Verkehrsverbund Ost Region (VOR), a Verkehrsinfrastruktur Burgenland Gmbh. partnerségével, a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. vezetõ partnersége mellett, valamint az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNyKK) és a Kerékpáros Magyarország Szövetség stratégiai partnerségével megvalósuló projekt, mely az osztrák-magyar határtérség – mint „funkcionális régió” – közösségi közlekedésének fenntartható és „okos”, a két tagállam közös érdekei mentén történõ fejlesztését tûzte ki célul.

A rendezvény a projektpartnerek köszöntõjével és nagy horderejû pódiumbeszélgetésével kezdõdött, Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Ungvári Csaba, a Gyõr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. vezérigazgató-helyettese, Christian Illedits, Burgenland tartományi gyûlésének elnöke, Peter Zinggl, Burgenland Tartomány közlekedéskoordinátora, és Thomas Bohrn, a Verkehrsverbund Ost Region (VOR) ügyvezetõ igazgatójának személyében, akik a határon átnyúló együttmûködés fontosságát vitatták meg a közlekedésfejlesztési kérdések tekintetében.

Ezt követõen Dr. Gerhard Troche, a svédországi Vasútkutató Intézet (Royal Institute of Technology KTH) szakértõje prezentációjában két példán keresztül bemutatott Európa szerte sikeresen megvalósított határon átnyúló közlekedési együttmûködéseket.

A nyitókonferencia záró blokkjaként a SMART Pannonia projekt interaktív bemutatására került sor a vezetõ partner és a projektpartnerek képviselõi által kerekasztal beszélgetés keretében.

Megfogalmazódott a projekt fõ mottója, miszerint cél egyrészt a közösségi közlekedés fejlesztése, összefogása határon átnyúló módon, másrészt ne csak gyors, biztonságos és kényelmes legyen a közösségi közlekedés, hanem fenntartható is!

A délután folyamán került megrendezésre Burgenland és Nyugat-Magyarország 1. közlekedési platform találkozója a SMART Pannonia projekt keretein belül, melyen Burgenland – Nyugat-Magyarország, mint funkcionális régió szerepének fontossága került kiemelésre Lothar Zeller (Európai Beruházási Bank), Peter Zinggl (Burgenland Tartomány), Kiss-Parciu Péter (Külgazdasági és Külügyminisztérium) valamint Dr. Berki Zsolt (Fõmterv Zrt.) részvételével. E téma mellett a közösségi közlekedési rendszer mûködése mind osztrák, mind magyar oldalon bemutatásra került Andrea Stütz (Verkehrsverbund Ost Region – VOR) és Ács Balázs (Közlekedéstudományi Intézet – KTI) elõadása révén. 

fotógaléria

további hírek