hírek

Szakmai fórumokkal kezdõdött meg a Nemzetközi LEADER projekt megvalósítása

2015. január 22-én megtartottuk a szerbiai Magyarkanizsán, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképzõ Központban a „Jó gyakorlatok bemutatása a Nyugat-Dunántúlon külföldi partnerszervezetek számára” címû projektünk elsõ szakmai fórumát.

2015. január 22-én megtartottuk a szerbiai Magyarkanizsán, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképzõ Központban a „Jó gyakorlatok bemutatása a Nyugat-Dunántúlon külföldi partnerszervezetek számára” címû projektünk elsõ szakmai fórumát, ahol a helyi vállalkozók (pl. kistermelõk), az önkormányzat és a térség településeinek képviselõi, illetve civil szervezetek, mint a Meta Terra (akinek célja, hogy segítse a helyi termelõk és fogyasztók közötti kapcsolatot, ezáltal növelje a helyben elõállított élelmiszerek fogyasztását, illetve segítse a környezetvédelmet és a helyi gazdaság növekedését) képviseltették magukat.

A program két nagy részre tagozódott:

  • az elsõ részben a város alpolgármesterének és tanácstagjának köszöntõjét követõen sor került a projekt és a kedvezményezett Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. szervezetének bemutatására, valamint a Pannon Helyi Termék Klaszter eddig eredményeinek ismertetésére, majd ezt követõen a Kisléptékû Termékelõállítók Országos Érdekképviseletének Egyesülete civil szervezet tanácsadó tagjai részletesen bemutatták a helyi termék elõállítás és értékesítés jelenlegi helyzetét és szabályozását Magyarországon, valamint külföldi jó példákat is bemutattak a különbözõ rendszerek mûködtetésére. A közösség számára több hasznos információ mellett alapvetõ segítséget szolgál az a tény, hogy hazánkban létezik az ún. kistermelõi rendelet, amely megalkotása Szerbiában még várat magára. A blokkot a Meta Terra civil szervezet bemutatkozása zárta, aki a saját tevékenysége mellett egy kisfilmmel próbálja felhívni a helyi gazdák figyelmét a helyi termék közösségére és a helyi piacon történõ értékesítés lehetõségeire (Kanizsai Kosár néven futó kezdeményezésükkel).
     
  • a program fõ részét a kérdések és válaszok, illetve a szakmai beszélgetés tette ki: a helyeiket fõként a helyi termék készítésének és értékesítésének konkrét mozzanatai, sajátosságai érdekelték, melyek kiindulási alapot adtak a tavasszal megszervezésre kerülõ tanulmányút témájához. 

 

fotógaléria

további hírek

Amazon of Europe Bike Trail - Szakértõi mûhelytalálkozó Lenti városában

Az Amazon of Europe Bike Trail projekt keretében 2018. december 11-én, egy napos mûhelytalálkozó került m…

ARTISTIC - Hogy mûködik a crowdfunding / közösségi finanszírozás?

Szeretettel meghívjuk Önt és Kollégáit 2019. május 31-én, a szombathelyi Herényiek Házában tartandó rende…

ARTISTIC: Online rendezvény meghívó

Szeretettel meghívjuk Önöket a 2020. május 14-én délelõtt tartandó online elõadásunkra, ahol az Interreg …

Transdanube találkozó

2014. május 14-e és 15-e között került megrendezésre a Transdanube projekt 5. partnertalálkozója a románi…