hírek

A vasfüggöny kerékpárút projekt bemutatása a "KEK: határon átívelő turisztikai fejlesztések"; konferencián

A Közép-Európai Kezdeményezés tagországai a határon átívelõ tematikus együttmûködésekben látják a turizmus közös fejlesztésének egyik fontos lehetõségét - derült ki a magyar elnökségi program keretében a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezésében megrendezett turisztikai szakértõi konferencián Gödöllõn.

 

A  Nemzetgazdasági Minisztérium  felkérésére a Nyugat-Pannon Nkft. részérõl Polgár Tibor mutatta be az EU Délkelet-Európai programja  (http://www.southeast-europe.net/en/) által finanszírozott Vasfüggöny kerékpárút projektet (http://www.ict13.eu/).

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a Transznacionális tematikus turisztikai fejlesztések lehetõsége címû konferencián a résztvevõk egyetértettek abban, hogy fontos tudni és érteni a turizmus gazdaságban betöltött valós jelentõségét. Ennek alapján közös feladatnak tartották, hogy ezt a szerepet nemzeti és nemzetközi szintéren is tovább erõsítsék a döntéshozókban és a köztudatban egyaránt. Hozzáteszik: a szakmai együttmûködés fontosságát növeli az is, hogy a tagországok közösen is pályázhatnak kisebb összegû KEK forrásokra.

A konferencia plenáris ülését megnyitó Prõhle Gergely, a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkára, valamint Horváth Viktória turizmusért felelõs helyettes államtitkára egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a KEK országait mind a társadalmi, történelmi, gazdasági és kulturális okok arra predesztinálják, hogy egymással együttmûködve fejlõdjenek.

A KEK és a hasonló turisztikai konferenciák a már meglévõ kapcsolatok elmélyítése mellett új fejlesztési területeket is megnyithatnak az ország számára is, amelyek megvalósításához új partnerek bevonására is lehetõség nyílik. A turizmus Magyarország nemzetgazdaságának kiemelten fontos ágazata, melynek a kormány kulcsszerepet szán fejlesztéspolitikai, foglalkoztatási céljai megvalósításában.

Az Új Széchenyi Terv kitörési pontjaként szereplõ Gyógyító Magyarország - Egészségipari Program a turizmus számára is határozott irányokat jelölt ki, mivel a turizmus élénkítésén keresztül a foglalkoztatás és az érintett településeken élõk életszínvonalának emelése egyaránt megvalósulhat.

fotógaléria

további hírek