SYMCRAFT: Szakértői műhelymunka a Szombathely Városi Vásárcsarnokban
Elindult az Interreg Central Europe program keretében támogatást nyert SYMCRAFT kezdeményezünk helyi megvalósítása. A körforgásos gazdaságot, a körforgásban való gondolkodást, a hulladékcsökkentésre irányuló törekvések elősegítését célzó projekt első magyarországi rendezvényének a Szombathely Városi Vásárcsarnok adott otthont.
Polgár Tibor, a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója köszöntőjében azt a kérdéskört járta körbe, hogy a hulladék, illetve az ipari termelés melléktermékei hogyan lehetnek a környezetileg fenntartható élelmiszer-ellátó rendszer motorjai.
Aradszki Zsombor, a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. projektmenedzsere a rendezvénynek is keretet adó SYMCRAFT projektet mutatta be a hallgatóságnak, áttekintést adva annak célkitűzéseiről és kiemelve a helyi agrár-élelmiszeripari termelők számára a következő években tervezett üzleti tervezési támogatási lehetőségeket.
Ezt követően Polákovics Marietta, a Szombathelyi Városi Vásárcsarnok igazgatója és Takár Gábor Jenő, a Fény Utcai Piac üzemeltetési és műszaki igazgatója, általános ügyvezető helyettese mutatta be és cserélt tapasztalatokat a saját vásárcsarnokukban keletkező hulladék életútjáról, valamint a hulladékcsökkentés és -kezelés érdekében tett lépéseikről.
Németh-Hindi Fatima, a STARFOL PLUSZ Csomagolástechnikai és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója ezután arról a látszólag paradoxnak tűnő kérdésről beszélt, hogy mit is jelent egy vezető csomagolóanyag-forgalmazó számára a környezettudatosság, a hulladékcsökkentés és milyen egyéb társadalmi felelősségvállalási kérdések motiválják őket a mindennapi működésük során.
A prezentációk sorát zárva Neuvirthné Bilics Anikó, a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal csoportvezetője a szlovén-magyar határon átnyúló „In2Local” c. projektet mutatta be, amelynek célja, hogy támogató környezetet teremtsen a körforgásos gazdaság elveinek és intézkedéseinek bevezetéséhez a helyi élelmiszertermelők termelési folyamataiban Pomurje és Vas megyében.
Az esemény végül lehetőséget adott arra, hogy közösen gondolkodjunk a következő kérdésekről:
- Milyen akadályokkal, nehézségekkel szembesülnek a résztvevő szervezeténél a keletkező hulladék kezelése, esetleges újrafelhasználása során?
- Milyen szabályozási akadályokkal szembesülnek azok a KKV-k, melyek hulladékot akarnak felhasználni?
- Létezik-e megfelelő ösztönző rendszer az ipari szereplők számára, hogy hulladékukat KKV-k rendelkezésére bocsássák?
- Milyen akadályok nehezítik a KKV-k és a nagyobb szereplők közötti együttműködést?
- Hogyan lehetne ösztönözni a kisléptékű termék előállítók és a nagyobb szereplők illetve az ipari szféra közötti kommunikációt és partnerségeket?
- Milyen új üzleti modellek segíthetnék a hulladék újrahasznosításának elterjedését az élelmiszer / kézműves ágazatban?
- Milyen társadalmi ellenállás vagy szkepticizmus tapasztalható az újrahasznosított alapanyagokból készült kézműves termékekkel szemben, és hogyan lehet ezt kezelni?
- Vannak-e már bevált gyakorlatok vagy példák ilyesféle szimbiózisra a térségben vagy Magyarországon?
A rendezvény rendkívül informatív volt és érdekes kérdéseket vetett fel. A résztvevők kifejezték szándékukat a közös munkára és arra, hogy saját hálózataikon belül megvizsgálják, milyen további együttműködési lehetőségeket lehetne támogatni a tervezett tevékenységek révén.
A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul(t) meg.