hírek

ICTr-CE kerékpáros "felfedező" túrák

2024 nyarán, ICTr-CE című projektünk keretében több kerékpáros "felfedező" túrára került sor az EuroVelo 13 ("Vasfüggöny" útvonal) különböző szakaszain.

Második évében jár ICTr-CE című projektünk, amely az Interreg Central Europe program keretében, az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásával valósul meg, és az EuroVelo 13 (“Vasfüggöny" kerékpáros túraútvonal) mentén új, innovatív turisztikai termékek és fenntartható üzleti modell kidolgozását célozza.

Ennek keretében 2024 nyarán három, ún. “felfedező” túrára (explorer tours) került sor a projekt három pilot térsége vonatkozásában, az útvonal menti turisztikai kínálat népszerűsítése és a kapcsolódó turisztikai szolgáltatások tesztelése céljából.

Időrendben először a középső, cseh-szlovák-osztrák “akcióterület” vonatkozásában került megszervezésre a kerékpáros túra 2024. június 8-14. között. A 7 napos program keretében, a cseh Slavonice településétől Pozsonyig kerekeztek a résztvevők az osztrák-cseh-szlovák határtérségben, egy vezetett túra keretében.

A déli “pilot térség” felfedező túrája 2024. augusztus 27. – szeptember 2. között zajlott. Az egy hetes túrán részt vevő román turisztikai influenszerek (Naomi és Violin Vedinas – UNBOUND traveler) Szentgotthárdtól Villányig kerékpároztak, szlovén és horvát területeket is érintve az EuroVelo 13 mentén. Tapasztalataikról egy képekben gazdag beszámoló írás jelent meg honlapjukon, ami itt olvasható.

Továbbá egy rövid összefoglaló videó is készült a túráról, amely itt tekinthető meg.

A harmadik (északi) “akcióterület” felfedező túrája 2024. szeptember 15-20. között valósult meg, ahol a résztvevők Németországból indulva, Wolgast-tól a lengyelországi Ustka-ig kerékpároztak.

Mindhárom túra résztvevői meglátogatták az adott térségben megtalálható, egykori “Vasfüggöny”-höz kapcsolódó látványosságokat, emlékhelyeket, illetve tesztelésre kerültek a kerékpáros termékekhez kapcsolódó szolgáltatások (pl. szálláshelyek) is.

Az ICTr-CE projekt keretében kidolgozásra kerülő turisztikai termékek, valamint a turisztikai kis- és középvállalkozások bekapcsolódását segítő üzleti modell tesztelése 2025 nyarán folytatódik. A jövő évi tesztek során a kerékpáros turisták természeti-társadalmi-gazdasági hatásainak mérésére alkalmas (ún. impact measurement system) rendszer kipróbálására és tesztelésére is sor kerül.

A galériában szereplő képek forrásai:

Facebook page of “Rowerem przez Pomorze Zachodnie” (explorer tour North) - https://www.facebook.com/PomZachodnieRowerem

unboundtraveler.com (explorer tour South) - https://www.unboundtraveler.com

Partnerství, o.p.s. (explorer tour Central)

fotógaléria

további hírek