hírek

Partnertalálkozó a Társadalomépítés rasszizmus nálkül projektben

„Társadalomépítés rasszizmus nélkül” projekt Polgárok, Egyenlőség, Jogok és Értékek Program (CERV) Városok hálózata ENENT 5o – Haninge, Svédország 2024. június 13-16

Az Európai Bizottsággal való együttműködést Delta Község Társadalmi és Kulturális Szervezete - KPODD - vállalta és valósította meg. Az Európai Bizottság jóváhagyta a 145 000 eurós támogatás iránti kérelmet, hogy öt európai településen, köztük Haninge községben megszervezzék és levezessék a polgárok jogairól, egyenlőségéről és értékeiről szóló programot, melynek címe "Társadalomépítés rasszizmus nélkül". A magyarországi rendezvényen két téma került szóba.

Az első „A rasszizmus típusai, a rasszizmus és a diszkrimináció értékelése. Partnerországok jogszabályainak összehasonlítása” címmel Svédország, Olaszország, Portugália, Észtország, Franciaország, Magyarország és Bulgária képviselői szólaltak fel. A kerekasztal során olyan kérdésekre kaptak választ, mint: Kötelező-e a gyűlöletbeszédet és általában gyűlöletkeltő kommunikációt vagy diszkriminációt átélő embereket támogató szolgáltatások megléte? A civil társadalom gyakran az élen jár a korai jelek felismerésében és az intolerancia és a diszkrimináció elleni küzdelemben. Hivatkozások történtek a bevált gyakorlatokra/szolgáltatási struktúrákra. Olyan jó gyakorlatok is bemutatásra kerültek, amelyek támogatják a gyűlöletkeltő kommunikációt tapasztalókat.

A második téma a „Gyűlöletbeszéd online környezetben” volt. Spanyolország, Ciprus, Szlovénia, Belgium, Dánia, Málta és Görögország képviselői elemezték a civil társadalom szerepét a témában. Hogyan lehet segítséget nyújtani az áldozatoknak akkor is, ha a gyűlölet-bűncselekmények megelőzése és megbüntetése a fő felelősség az államé. 

fotógaléria

további hírek