hírek

Talent School:

2024. április 30-án magyar delegáció látogatott el az osztrák településre. A kapuvári, szombathelyi és vaskeresztesi iskolák vezetői, tanárai mellett a szombathelyi és soproni szakképzési centrumok, valamint a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseltették magukat a tanulmányúton.

A Talent School AT-HU Interreg projekt keretében osztrák és magyar általános iskolák, tankerületek és szakképzési centrumok dolgoznak azért együtt, hogy a 10-14 éves korosztály minél több szakmát, mesterséget interaktív módon megismerve tudjon a szakképzés mellett dönteni. E pályaorientációs módszer jó példáját ismerhettük meg az ausztriai Neudörfl (Lajtaszentmiklós) településen.

 

A projekt partnerei számára a helyi iskola megtekintése és a település nevét viselő, vezető irodabútor-gyár látogatása révén megismerhettük a település jógyakorlat példáját, ahol a projekt célkitűzéseivel megegyezően az önkormányzat, az iskola és a vállalkozók szoros együttműködésben valósítják meg a diákok iskolai pályaorientációját.

 

Az osztrák településen 3 évvel ezelőtt adták át az új iskolaépületet, ahol speciális pályaorientációs termek (tankonyha, digitális és műszaki foglalkoztató) kerültek kialakításra. A településen működő vállalkozások bejárnak az iskolába és kéthetente pályaorientációs foglalkozáson mutatják be az ő üzemükben meghatározó alaptevékenységeket. Ottjártunkkor a Fundermax rétegelt lemezgyár szakképzési koordinátora, kollegájával és három másik pedagógussal tartott 20 diáknak gyakorlati foglalkozást. A cégek nem csak az iskolában teszik lehetővé az adott szakma kipróbálását, hanem a diákok is ellátogatnak hozzájuk, ahol egy-egy napra közvetlenül bele láthatnak az üzem működésébe.

 

fotógaléria

további hírek