hírek

BIG_inn AT-HU: Határon átnyúló tanulmányút hallgatók és pedagógusok számára

2022.október 06-án 40 fő számára valósítottuk meg határon átnyúló tanulmányutunkat a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontba.

BIG_inn AT-HU projektünk kiemelt fókusszal fordul a nyelvelsajátítás mellett a digitális, természettudományos és technikai területekre. Innovatív szempontként a nyelvoktatást összekapcsoljuk a tudásátadással, melynek megvalósításában kiemelten vesznek részt az ún. a regionális potenciálok (pl. múzeumok, üzemek, természetvédelmi területek, fenntartható energiatermelés). Az intézményen kívüli tanulási helyekként, a határon átnyúló képzési tér erőforrásaiként kerülnek alkalmazásra az oktatás folyamán a mindennapokban. A képzési és gazdasági egységek hálózatosodása többletértéket jelent a teljes régió számára. A tanulmányút során meglátogatott Élményközpont tipikusan példázza projektünk fenti törekvéseit.

A kirándulás során megtekintettük Magyarország legnagyobb tudományos játszóházának állandó kiállítását, mely a különböző szinteken bemutatja a négy őselem, a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz titkait, valamint a Szigetköz növény- és állatvilágát. Lehetőségünk volt közelebbről megismerkedni a világűrrel a Planetáriumi előadáson. Izgalmas fizikai kísérleteket követhettünk nyomon a tűz témakörében a Science Show keretében. Egyedülálló tapasztalásban lehetett részünk a Tesla transzformátor bemutatója során. A pedagógusok és hallgatók megismerkedhettek a számtalan, közvetlenül megkipróbálható, megtapasztalható kísérlettel, jelenséggel, érdekességgel. Eredményes tanulmányutunk során bemutattunk egy olyan külső tanulási helyszínt, mely tökéletes példa arra, hogyan válik lehetővé, hogy az oktatást „kivigyük” az iskolai keretek közül, még izgalmasabbá téve az ismeretek elsajátítását. Nyelvi pedagógusaink meggyőződhettek róla, a látványos eszközök, élő tapasztalások, hogyan hozzák még közelebb a gyermekekhez és tanulókhoz a tudományt, valamint teszik lehetővé a nyelvelsajátítás és egyéb tudományágak összekapcsolását. Az intézményekbe visszatérve a számos élmény további feldolgozása lehetővé teszi a tudás elmélyítését és bővítését.

fotógaléria

további hírek