hírek

SMART Pannonia: Jó gyakorlatok feltérképezése a települési elektromos mobilitás területén

2022. március 24-én került sor az Interreg CE EfficienCE projekt keretében a települési elektromos mobilitás jógyakorlatait ismertető rendezvényre Pécsen.

A fejlett város nem az, ahol a szegények is autóval járnak, hanem ahol a gazdagok is a közösségi közlekedést veszik igénybe” – e központi gondolat mentén rendeződtek el azok a hazai és nemzetközi megoldások, melyek a pécsi konferencia keretében bemutatásra kerültek.

A rendkívül nagy érdeklődésre számot tartó, teltházas eseményt Ruzsa Csaba, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere és a Tüke Busz elnök-vezérigazgatója, Bánkuti István nyitották meg, hangsúlyozva, települési szinten mennyire nehéz lekövetni a folyamatosan növekvő, zöldítés iránti igényeket, ugyanakkor – minden gyerekbetegsége ellenére – a települési elektromobilitási megoldások nagy jövő előtt állnak, hiszen érdemben képesek viszonylag jelentős népesség számára jobb életminőséget biztosítani.

A rendezvényen több nemzetközi – INTERREG és más uniós programokból finanszírozott – települési fenntartható közlekedési megoldás is bemutatásra került, ezeket Szele András, a szervező Mobilissimus szakértője summázta, fókuszálva a vasútra történő ráhordás, mint legfontosabb módváltási célkitűzés témájára. Utóbbi SMART Pannonia projektünk partnersége – melyben a GYSEV is képviselteti magát – számára is kiemelt jelentőségű, ennek is tudható be, hogy felvetődött a Sopron állomási elérést kiszolgáló elektromobilitási eszközök vizsgálatának gondolata, mint a módváltás, és a „last mile” problematika megoldásának egyik fontos eleme.  

fotógaléria

további hírek