hírek

BIG_inn AT-HU: Határon átnyúló partnerségi kirándulás egy határon átnyúló nemzeti parkba

Partnerségi kirándulás valósult meg a Fertő-tó – Fertőzug Nemzeti Parkhoz

2022. április 26-án partnerségi tevékenységünk keretében találkozhattak a Zsirai Általános Iskola és a Lutzmannsburgi (locsmándi) Általános Iskola diákjai. A projektünkhöz újonnan csatlakozott magyarországi iskola már hosszú évek óta ápol jó kapcsolatot a locsmándi partneriskolával. Idén tavasszal a covid indokolta megszorítások feloldása, végre egy személyes találkozót is lehetővé tett. 26 kisdiák indult örömmel útnak, hogy osztrák társaikkal közösen felfedezzék a Fertő-tó – Fertőzug Nemzeti Park szépségeit és élővilágát.

A határon átnyúló rendezvényünk különlegessége, hogy egy határon átnyúló nemzeti parkot látogattunk meg. Az összesen mintegy 300 km²-es terület Magyarországon a Fertő-Hanság Nemzeti Park védett vidékével folytatódik. A fehér sókristályokkal fedett szikes területek és tavak páratlan vegetációnak adnak otthont, továbbá itt található Európa egyik legjelentősebb madárvédelmi területe. Az illmitz-i látogatóközpontban érdekes kiállítást tekinthettek meg a diákok. Innen elindulva lehetőség volt felmászni egy kilátótoronyba, ahol távcsöveken keresztül szemlélhették a különböző madárfajokat és a térség tipikus háziállatait. A túra zárásaként visszatértek a turisztikai és ökopedagógiai centrumba, ahol finom uzsonnát kaptak a hazaindulás előtt.

Mindkét ország tanulója sok élménnyel gazdagodott. A természet megismerésén túl, többféle játék színesítette a programjukat, lehetőségük adódott ismerkedni egymással, és az iskolában tanult magyar illetve német nyelvet élőben is használni.  

fotógaléria

további hírek