hírek

"border(hi)stories": Határ menti történetek az oktatásban

2022. január 27-én 14.00 - 17.00 óra között osztrák-magyar online szeminárium kerül megrendezésre pedagógusoknak, "border(hi)stories - A németek kitelepítése 1946-ban Vas és Győr-Moson-Sopron megyében" címmel, a határon átnyúló "border(hi)stories" című projekt keretében

A résztvevő pedagógusok az 1946-os kitelepítések eseménytörténetének megismerése mellett ahhoz is segítséget kapnak majd, hogy milyen módon építsék be a helyi történeteket oktatási programjukba.   

A 2021-ben kezdődött első szeminárium témájaként Burgenland kialakulásáról és a soproni népszavazásról hallhattak előadásokat.

A második alkalom témája keretében a zsidó lakosság és a burgenlandi romák és szintik üldözése és meggyilkolása került fókuszáltan bemutatásra, továbbá a „Südostwall - Délkeleti Fal” témakör is tematizálásra került, a résztvevő kutatók segítségével.

A januárban megrendezésre kerülő szemináriumot 2022-ben még két alkalom követi, melyek során a vasfüggöny politikai és társadalmi jelentőségével, a határ két oldalán élőkre gyakorolt hatásaival, illetve az 1989/90-es kelet-európai változásokkal és a páneurópai piknikkel foglalkoznak majd az előadók.

Ezúttal meghívjuk Önt, hogy vegyen részt a „border(hi)stories” projekt történészeivel és szakértőivel közösen, ezekhez a témakörökhöz kapcsolódva tananyagfejlesztési javaslatok kidolgozásában, továbbfejlesztésében és új javaslatok generálásában.

A program magyar és német nyelven kerül lebonyolításra, szinkrontolmács biztosítása mellett.

Előadóink: dr. Ács Zoltán, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum történésze, Varga Balázs, a győri Széchenyi István Egyetem docense és Varga András, a budapesti Széchenyi István Gimnázium mestertanára.

További részletekről információk az alábbi oldalakon tekinthetők meg: 

https://www.interreg-athu.eu/borderhistories/

https://www.facebook.com/events/3129474977375204/

https://westpannon.hu/userfiles/filemanager/source/Hirek/_Einladung%20PH%20SE%20Ungarisch_27.01.2022.pdf

Az előadásra a részvételi szándékát, kérjük az alábbi elérhetőségen jelezze:

zsuzsanna.nemeth@westpannon.hu

Szeretettel várjuk rendezvényeinken!

fotógaléria

további hírek