hírek

ArcheoDanube projekt – Az ásatási helyszínek megőrzése az Archeo Plans-zel

Hogyan védjük a városokban megtalálható régészeti örökséget? Hogyan lehet megőrizni és in situ bemutatni azokat? Hogyan lehet a történelmet és a kulturális örökséget közelebb hozni az emberekhez? Az EU által társfinanszírozott ArcheoDanube projekt segít megválaszolni ezeket a kérdéseket. A projekt célja, hogy miképp lehet a kulturális örökséget innovatív módon, régészeti parkok segítségével megőrizni a jövő nemzedékeknek, és hogyan lehet fejleszteni a régészeti turizmust.

"Európa felbecsülhetetlen értékű kulturális örökséggel rendelkezik. Fontos, hogy megőrizzük és hozzáférhetővé tegyük. Ennek egyik módja az Archeo Parkok, ahol az emberek turistaként ismerhetik meg a régészetet. Az ArcheoDanube projektben azt vizsgáljuk, hogyan lehet ilyen parkokat városi környezetben megvalósítani. Tanulunk egymástól, és élénk eszmecserét folytatunk erről..." - emelte ki az Archeo Parkok jelentőségét a projekt vezető partnere.

A Duna Transznacionális Program keretében megvalósuló ArcheoDanube projekt első személyes transznacionális stakeholder- és partnertalálkozója 2021. október 11-13 között került megrendezésre Bécsben, ahol a legtöbb partner és érdekelt fél részt vett. Az előadások megtekintése mellett interaktív feladatok és műhelymunkák részeseivé is váltak. A találkozóra 9 országból 22 résztvevő ment el.

A találkozó nagyszerű lehetőséget teremtett a partnerség és a résztvevők számára, hogy megismerjék egymás történelmének egy-egy szegmensét. Kiváló, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező előadók mutattak be példákat arra vonatkozóan, hogy hogyan működhet hatékonyan és sikeresen a régészet és a kulturális örökség védelme.

A tanulási folyamat nem ért véget elméleti szinten. A találkozó résztvevői városnézésen vettek részt Bécs szívében, hogy megtekintsék az ókori római város nyomait. Ezután a partnereknek és az érdekelt feleknek lehetőség nyílt az ókori római város, a Carnuntum meglátogatására is. Ezek a vezetett túrák segítettek a résztvevőknek és a projektpartnereknek abban, hogy megismerjék a kulturális örökség bemutatását és megőrzését.

A projekt következő szakaszában a partnerek aktívan részt vesznek az interaktív és innovatív eszköz elkészítésében, amelyek segítségével szórakoztató módon mutathatják be városuk történelmét. A yesterday-today-tomorrow eszköz, és az ArcheoTales alkalmazás segít majd abban, hogy a történelmet élővé tegyük.

Kövesse az ArcheoDanube jövőbeli izgalmas tartalmait: https://www.facebook.com/ArcheoDanube

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/archeodanube

 

További információkért keresse:

Orosz-Tóth Anikó

aniko.toth@westpannon.hu

+36303923856

fotógaléria

további hírek