hírek

Digitális tudással az élhető környezetért és a fenntartható tájhasználatért

A Lechner Tudásközpontban tartotta első testületi ülését a partnerség TP LAB című projektben A digitális tudásnak is az élhető környezet és a fenntartható tájhasználat kialakítását kell szolgálnia, ebben a tanácsadó testület is segíti a Territorial Planning Laboratory munkáját – hangzott el a TP LAB projekt első tanácsadó testületi ülésén. A Lechner Tudásközpontban augusztus 31-én megtartott összejövetelen a résztvevők egyeztették az előttük álló feladatokat, és megosztották egymással gondolataikat, elképzeléseiket a további új, innovatív lehetőségekről is.

2021. augusztus 31-én a Lechner Tudásközpontban tartotta meg első tanácsadó testületi ülését a TP LAB, vagyis a Territorial Planning Laboratory, magyarul Területi Tervezési Laboratórium c. projekt keretében, amely az Interreg V-A Szlovák-Magyar Együttműködési Program  támogatásával működik. A 2020 októberében elindult TP LAB projekt keretében térinformatikai adat- és információszolgáltató platform készül Szigetköz és Csallóköz tágabb térsége számára a pozsonyi Térségi Tervezési Intézet (IPP), Műszaki Egyetem (STU), valamint a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. és vezető partnerként a Lechner Tudásközpont együttműködésével. A cél a határ két oldalán fekvő, de egymással szoros kapcsolatban lévő tájegységek jobb kommunikációs összeköttetése, az információk online elérhetősége és a területi tervezés, döntéshozás összehangolása.

A januári online kick-off meeting, majd a júniusban Győrben megtartott helyi partnertalálkozó után most Budapesten lezajlott eseményen Juhász Géza, a Lechner Tudásközpont Tervezési és Téradat Szolgáltatási Főosztályának vezetője üdvözölte a résztvevő partnerek képviselőit, és mutatta be röviden a Tudásközpontot. Ezután Majorné Vén Mariann TP LAB projektvezető ismertette a találkozó programját, valamint a tanácsadó testület funkcióját, feladatait, szerepét abban, hogy a TP LAB keretében a digitális tudás az élhető környezet és a fenntartható tájhasználat kialakítását segítse. A szakmai összejövetel következő témája a projekt időbeli ütemezése, a következő események, határidők kitűzése volt. A délelőtt további részében a témavezetők mutattak be prezentációkat többek között a GIS adat- és szolgáltatási centrum, valamint a Living Lab helyi szolgáltató iroda létrehozásáról, és az információ-szolgáltató applikáció felhasználóbarát használatáról.

A nap első felét az idea factory, a színes „ötletgyár” zárta, ahol a résztvevők megosztották egymással gondolataikat, elképzeléseiket a további új, innovatív lehetőségekről, a jövőbeni együttműködés lehetséges színtereiről. A legtöbb gondolat arról szólt, hogy hogyan tudja a mai kor digitális tudása az olyan alapvető, általános célokat támogatni, mint a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás, vagy a zöld és barnamezős területek hasznosítása – a területi változások hatásait nem közigazgatási határok közé szorítva, hanem határon átnyúló közös fejlesztéseket végezve. Ebéd után a résztvevők az előttük álló eseményekkel, találkozókkal kapcsolatos információkat egyeztették. A TP LAB következő rendezvényeinek a képzések mellett Pozsony fog otthont adni, a következő tanácsadó testületi ülésen kívül itt, a Műszaki Egyetemen tartják meg majd a tél folyamán a zárókonferenciát, ezenkívül lehetőség lesz a Living Lab helyi szolgáltató iroda megtekintésére is.

fotógaléria

további hírek