hírek

Területi együttműködés: Az EU CYCLE projekt jó gyakorlatai

Az EU CYCLE projekt partnerei számos olyan virtuális tanulmányút után, melyeket Európa különböző részein tettek, összegyűjtötték a bevált jó gyakorlatokat arról, hogy a területi együttműködés hogyan teszi lehetővé a több kerékpározást. Az utolsó tanulmányúton online formában vettek részt a különböző szakértők és projektmenedzserek.

 „Az EU CYCLE tanulmányútjai alkalmával témák széles körét vizsgálták: regionális kerékpározás, kerékpáros turizmus, városi kerékpározás, intermodalitás, város-vidék kapcsolatok és területi együttműködés. A projekt sikeres volt abban, hogy összehozza az embereket Európa minden részéről azért, hogy megosszák egymással a tudást és a regionális ismereteket, amelyek elősegítik a kerékpározás fejlődését a kontinensen” - mondta Lilia Raicu, az ECF projektmenedzsere.

 

Ausztria és Magyarország: Fenntartható határokon átnyúló mobilitás

Az utolsó virtuális tanulmányutat Halinka Péter a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. folyamatban lévő SMART Pannonia projektjének bemutatásával kezdte, amelynek célja a határokon átnyúló mobilitási szolgáltatások előmozdítása és a tömegközlekedés fejlesztése Ausztria és Magyarország között.

A projekt fő eredményei a szolgáltatókat összekötő közlekedési platformok, az intelligens mobilitást elősegítő megoldások, a határokon átnyúló vasúti tervezési tevékenységek és - nem utolsó sorban - az intermodális kerékpáros intézkedések.

Németország és Hollandia: Kerékpározás a holland történelem útjain

A holland és német városokat köti össze az Orange Cycle Route, amely az Orange-ház útját követi. Az utazók gyönyörű tájakon bicikliznek, miközben egyre mélyebbre merülnek a holland királyi család történetében.

Lianne Niemeijer, az útvonal projektmenedzsere a kerékpározás témájának megerősítésével kapcsolatos kihívásokra válaszolva kiemelte az idegenforgalmi ágazat és a kultúrtörténeti szervezetek közötti együttműködés fontosságát. Az Orange Cycle Route projektnek köszönhetően a meglévő kerékpárút mentén jelzéseket helyeztek el, valamint, új weboldal, útikönyvek és szórólapok is készültek a népszerűsítésére.

 

EuroVelo 15 - Rajna kerékpárút

Az EuroVelo 15-Rajna kerékpárút a Demarrage projekt segítségével fejlődik tovább. Ennek a célja a Rajna-folyosó menti régiók gazdasági potenciáljának kihasználása, melynek egyik eredménye a távolsági kerékpározás további javítása érdekében fejlesztett kerékpárút. A négy partnerország - Franciaország, Németország, Hollandia és Svájc – együttműködött, hogy kialakítsák az útvonal közös piaci fejlesztésének általános kereteit, valamint a marketingprogramot készítettek elő a kis- és középvállalkozások közötti transznacionális együttműködés kezdeményezésére.

Amikor azokról a kihívásokról beszélünk, amelyek a kerékpáros infrastruktúrával való transznacionális szintű munka során felmerülhetnek - ilyenek a kulturális különbségek, az útvonalfejlesztés különböző fokai és a különböző típusok a felhasználók és az igények tekintetében - az EuroVelo igazgatója, Ed Lancaster azt javasolta, hogy fogadják el a különbségeket, és használják fel őket a teljes útvonalhálózat megerősítésére.

Az EuroVelo 15-Rajna kerékpárút folyamatos fejlesztésének biztosítása érdekében a hosszú távú irányítási megállapodás szilárd alapot nyújt az útvonal infrastruktúrájának, szolgáltatásainak és használatának továbbfejlesztéséhez.

 

Lengyelország: Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedés támogatása területi beruházások révén

Adrian Kurza a lengyelországi Białystok Functional Area Partnership Project bemutatásakor elmagyarázta, hogy az integrált területi beruházások hogyan járulhatnak hozzá az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési megoldások kifejlesztéséhez.

A projektmegállapodást Białystok városa és nyolc szomszédos település között írják alá, ami - többek között - megkönnyíti a kerékpárutak építését a környéken.

Eddig az egész területen összekapcsolódó kerékpáros hálózat létrehozásának folyamata több mint 48 km új kerékpárút építését eredményezte. Ezen kívül, létrehoztak még 140 kerékpár parkolóhelyet a projektterületen, amely lehetővé teszi az embereknek, hogy otthagyják kerékpárjukat, és más közlekedési eszközökre, például vasútra vagy buszra üljenek.

Itt olvashat még többet az EU CYCLE projektről.

Nézze meg a webinart!

fotógaléria

további hírek