hírek

EU CYCLE projekt: a harmadik hazai kerékpáros szakmai csoporttalálkozó

2021. június 18-án, az online térben került megszervezésre a kerékpározás szakpolitikai keretéhez kapcsolódó tanulási folyamatot célzó EU CYCLE projektünk harmadik regionális csoporttalálkozója, amelynek kettős célja volt.

2021. június 18-án, az online térben került megszervezésre a kerékpározás szakpolitikai keretéhez kapcsolódó tanulási folyamatot célzó EU CYCLE projektünk harmadik regionális csoporttalálkozója, amelynek kettős célja volt. Egyrészt, hogy a szervezés alatt álló, európai területi együttműködés témáját feldolgozó online tanulmányút jó gyakorlataival kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat, kérdéseket összegyűjtsük, majd ezeket továbbíthassuk az előadóknak a minél jobb felkészülést elősegítendő, másrészt pedig, hogy a jelenleg zajló megyei hálózati tervezési folyamatokat áttekintsük régiónkban, reflektálási lehetőséget biztosítva a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program irányításáért felelős Pénzügyminisztérium, valamint az aktív turisztikai fejlesztések koordinálásáért felelős Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ képviselőinek.

Győr-Moson-Sopron megye terveit Dr. Szakonyi Petra, pályázati szakértő, adjunktus (Széchenyi Egyetem, Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar, Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszék) foglalta össze, bemutatva a települési igények felmérésének komplex folyamatát, valamint a forgalmi- és baleseti adatok elemzésének fontosságát a hálózati tervezésben. A jövőbeni tervek bemutatása során hangsúlyozta, hogy a kerékpárosok száma dinamikusan nő a megyében, az országos növekedési ütemet is meghaladva, így a fejlesztések folytatása elengedhetetlen.

Szakonyi Petra - Győr-Moson-Sopron megye kerékpáros hálózati terve

Pácsonyi Imre, Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke elmondta, hogy fejlesztéseik alapjául a korábbi „Zala két keréken” projekt szolgál, amelynek keretében már felmérték az igényeket, lehetőségeket. A megyei szintű tervek három fő területre fókuszálnak:

  1. Gerinchálózat bővítése
  2. Városok és attrakciók köré épülő tematikus utak, ezek infrastruktúrájának bővítése
  3. Hivatásforgalmi és turisztikai célok összekötése

Pácsonyi Imre - Zala megye kerékpáros hálózati terve

Vas megye terveit Horváth Ervin, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal projektmenedzsere vázolta fel a résztvevők számára. A terv kidolgozása során meghatározták a tiltott- és balesetveszélyes szakaszokat, majd – az országos és regionális szintű elképzelésekkel összhangban – ezek figyelembevételével jelölték ki a gerinchálózat hiányzó elemeit. A fő cél, hogy megfelelő sűrűségű és minőségű hálózat jöjjön létre a megyében.

Horváth Ervin - Vas megye kerékpáros hálózati terve

Polgár Tibor, a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója a találkozó zárógondolataként megjegyezte, hogy örömteli látni a tervezési folyamatok során a tudatosságot, amely hozzájárul az új fejlesztési ciklus megalapozottságához, ezzel a térség élhetőségének javításához.

EU CYCLE logoEU flag

Az EU CYCLE projekt az INTERREG Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

További információk és hírek a projektről: https://www.interregeurope.eu/eucycle/ https://www.facebook.com/EUCYCLE 

fotógaléria

további hírek