hírek

„border(hi)stories” projekt - nyítókonferencia

„border(hi)stories” projekt – „Történetek és történelem az osztrák-magyar határ térségében“ című nyítókonferencia

2021 május 4-én on-line – és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, mint projektpartner jóvoltából győri bejelentkezési helyszínnel részint off-line - keretek közt megrendezésre került a „border(hi)stories” projekt – „Történetek és történelem az osztrák-magyar határ térségében“ című nyítókonferenciája.

Dieter Szorger (Burgenland Tartomány Kulturális és Tudományos Főosztály), Németh Zoltán (Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat) és Balázsy Péter (Vas Megyei Önkormányzat) köszöntőjükben rávilágítottak azon tényre, hogy a XX. században az osztrák és magyar határtérségben világtörténelmet írtak, többek között az andaui hídnál, az 1956-os magyarországi forradalom idején, illetve 1989-ben a Vasfüggöny lebontásakor. A történelmi események során a nyugat-magyarországi és kelet-ausztriai regionális identitás gyakran a kölcsönös szembenállás és kirekesztettség mentén formálódott.

A border(hi)stories projekt a határtérség történelmét tárgyalja, rávilágítva a múltbeli konfliktusok körüli – olykor eltérő – narratívákra és traumatizáló eseményekre. A projektben részt vevő partnerek meggyőződése, hogy a konfrontatív emlékezéskultúra áthidalása kizárólag a stakeholderként, ill. stratégiai partnerként is részt vevő történészek, pedagógusok és népművelők határon átnyúló együttműködése által valósulhat meg, melyben a határrégió lakosainak, mindenekelőtt a fiatalok bevonásának is meghatározó szerep jut.

 A köszöntőket követően a projektötlet megfogalmazódásától kezdve bemutatásra került a projekt és annak megvalósítandó tevékenységei.

A projekt ötlete Polgár Tibor (Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.) és Gerhard Baumgartner (Ausztriai Ellenállás Dokumentációs Archívuma) közös gondolatainak eredménye. Ahogy azt a projekt ötletadója, Gerhard Baumgartner történész elmondta, „az elmúlt évszázadban gyakran alakult úgy a történelem, amelynek eredményeként eltérő módon élték meg a határ menti települések két oldalán – Nyugat-Magyarország illetve Kelet-Ausztria – lakók a történteket, amely több esetben a világtörténelem eseményeinek is része volt.”

A projekt partnereinek képviselői előadásaikban mutatták be a projekt keretében megvalósítandó tevékenységeket:

Franjo Steiner (IZ- Egyesület a Sokszínűség, a Párbeszéd és az Oktatás Támogatásáért) által röviden bemutatásra került a projekt, illetve a projekt partnerek. Ezt követően Wolfgang Schellenbacher (Ausztriai Ellenállás Dokumentációs Archívuma) bemutatta a projekt egyik fő eredményének számító digitális archívum céljait. Alice Scridon (IZ - Egyesület a Sokszínűség, a Párbeszéd és az Oktatás Támogatásáért) által az Iskolai együttműködések - Jógyakorlatok ausztriai oktatási intézmények tekintetében kerültek ismertetésre, míg Halinka Péter (Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.) az iskolai tananyagfejlesztés projektelemet mutatta be az on-line résztvevők számára. Rimányi Krisztina (Vas Megyei Önkormányzat) a Vándorkiállítás projektelem állomásait, illetve megvalósítását mutatta be.

A partnerek előadásaiból többek közt kiderült, hogy a projekt keretében megvalósított előadás-sorozat és egy vándorkiállítás biztosítja a párbeszéd lehetőségét a border(hi)stories—határtörténetek projekt kapcsán. Az iskolai együttműködések keretében a fiatalok megismerkedhetnek, illetve tájékoztatást kaphatnak helyi és szimbolikus emlékhelyekről. A digitális archívum létrehozása pedig lehetővé teszi egy új, regionális és határokon átnyúló emlékezési kultúra kialakulását. Az előadások során hangsúlyozásra került, hogy a három év időtartamú Interreg projekt célja a határtérség történelmével foglalkozó és ezt a tudást közvetítő intézmények közötti hosszú távú együttműködés kialakítása, fokozása és biztosítása.

A projekt ismertetését követően az eseményeket személyesen átélő előadók beszámolóit hallgathatták meg a résztvevők.

Az első előadás előadója Deák Ernő történész, az ÖAW Osztrák Tudományos Akadémia munkatársa, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetség főtitkára, az Integratio című magyar–német nyelvű kulturális folyóirat alapítója, a Bécsi Napló folyóirat szerkesztője, és a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke volt, aki 16 éves korában, 1956-ban menekült el Magyarországról.  Az 1956-os év című előadásában a menekülése történetének egy részlete került saját emlékei alapján bemutatásra.

Második előadóként Bella Árpád nyug. határőr alezredes előadását hallgathatták meg a részvevők, aki a Páneurópai Piknik idején 1989-ben a sopronpusztai ideiglenes határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő parancsnok volt.  Az 1989-es év című elbeszélése alapján betekintést nyerhettek a hallgatók a Páneurópai Piknik háttéreseményeibe, melyek révén szélesebb összefüggésrendszerbe ágyazva kerülhetett sor a korabeli események történéseinek értelmezésére.

Harmadik előadóként Jeanette Kretzschmann-Meier mesélte el történetét, aki 1989-ben 23 évesen egyedül menekült át Ausztriába Fertőrákoson át egy magyarországi családi nyaralást követően. A menekülését segítő Agnes Balthig történetét ismerhettük meg az előadás keretében.

A rendezvényen készült sajtómegjelenés az alábbi linken tekinthető meg!

https://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/3102440/

A projekt keretében május 5-én indul útjára egy hat alkalomból álló előadás-sorozat, melynek középpontjában, hat olyan történelmi esemény áll, mely az osztrák és magyar határvidék tekintetében jelentős hatással bír. Ezen események, melyek továbbra is eltérő elbeszélések formájában élnek a határ mindkét oldalán, mai napig is mélyen meghatározzák a köztudatot.

A május hónapban hat alkalommal megrendezésre kerülő rendezvényen történészek és szakértők a következő témákat dolgozzák fel:

 2021. május 6. (csütörtök)

15.00-17.00

1. Az új határvonal létrehozása, 1921

Előadók: Dr. Herbert Brettl és Varga Norbert

ZOOM-Link: https://zoom.us/j/99574420017?pwd=UzdWbWdiVUt5MHZ6TzVGdkJVVVdPZz09

2021. május 10. (hétfő)

10.00-12.00

2. A zsidó népesség üldözése a határ mentén (1938-1945)

Történész: Dr.a Eleonore Lappin-Eppel

ZOOM-Link: https://zoom.us/j/98976360753?pwd=TEk0MEJ0cG1CSUMwKzJ1MTRFQmFidz09

2021. május 17. (hétfő)

15.00-17.00

3. A burgenlandi romák és szintik üldözése és meggyilkolása

Történész: Dr. Gerhard Baumgartner

ZOOM-Link: https://zoom.us/j/93407449085?pwd=ZWh3U2lXRytQODdwU3BOMG9MQ1M0Zz09

2021. május 20. (csütörtök)

15.00-17.00

4. Az 1956-os forradalom Magyarországon

Történész: Univ.Prof.Dr.a Iboly Murber

ZOOM-Link: https://zoom.us/j/98275690191?pwd=OTFCbGlJSEZEdnhMUnV2OVZEbmdwZz09

2021. május 25. (kedd)

15.00-17.00

5. A magyarországi németek kitelepítése, 1946

Történész: Univ.Prof. Dr. Gerhard Seewann

ZOOM-Link: https://zoom.us/j/96285346759?pwd=bnd0dTRmazFJdUJleWRSYlc2TURZUT09

2021. május 27. (csütörtök)

15.00-17.00

6. A Vasfüggöny

Történész: Dr. Richard Hufschmied

ZOOM-Link: https://zoom.us/j/97613498252?pwd=dnZFbmpWM01DRXJUZG4yR1c2a080dz09

A rendezvény két nyelven, magyarul és németül kerül az online térben lebonyolításra. Szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Az egyes előadásokra az alábbi elérhetőségen lehet jelentkezni:

Zsuzsanna Németh

zsuzsanna.nemeth@westpannon.hu

Szeretettel várjuk rendezvényeinken!

 

fotógaléria

további hírek