hírek

A CrossBorder Rail projekt keretében elkészült a Fertőszentmiklós-országhatár közötti vasútvonal teljes felújítása

2020. október 14-én hivatalosan is átadták a forgalomnak a Fertőszentmiklós-országhatár közötti, teljes egészében felújított vasútvonalat. A 2,7 milliárd forintos beruházás az Interreg Ausztria-Magyarország V-A Program által finanszírozott CrossBorder Rail c. projekt keretében került megvalósításra. A projekt vezető partnere a GYSEV ZRt., a projektmenedzsment-szervezet pedig a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.

A GYSEV Zrt. megbízásából idén áprilisban kezdődött meg a 10,2 kilométeres szakasz teljes modernizációja. Ennek keretében a vasúti pályába új, rezgéscsillapító tulajdonsággal is rendelkező keresztaljakat és síneket építettek be, melynek köszönhetően a korábbi 60 km/óráról 100 km/órára emelkedhet a pályasebesség a Fertőszentmiklós-országhatár szakaszon. E szakasz a Fertővidéki Helyiérdekű Vasút (FHÉV) vonalának része, amely Fertőszentmiklós és az ausztriai Nezsider (Neusiedl am See) települések között biztosítja a vasúti közlekedést. A személyszállítást a teljes vonalon a GYSEV Zrt. végzi; az osztrák oldal korszerűsítése már korábban megtörtént, így a projekt révén a magyar oldal infrastrukturális felzárkózására került sor.  Ennek keretében jelentősen emelkedett az utaskomfort Fertőszéplak-Fertőd megállóhelyen is, ahol akadálymentes magasperon épült, korszerű esőbeállóval. A megállóhelyen emellett kiépítettek térvilágítást és vizuális utastájékoztató rendszert, az autóval érkezőket P+R parkoló várja, a kerékpárosok pedig a fedett B+R kerékpártárolót használhatják.

A Fertőszéplak-Fertőd megállóhelyen lezajlott átadó ünnepségen jelen volt Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára is, aki hangsúlyozta, a beruházás kiválóan példázza, hogy a hazai közlekedési hálózatok gyors ütemű fejlesztését a koronavírus-járvány sem akasztotta meg.

„Nem olyan régen ünnepelhettük együtt a GYSEV-vel a fertőszentmiklósi állomásépület felújítását, most pedig ismét egy olyan fejlesztést zárt le a vasúttársaság, amely jelentősen javítja a térségben élők utazási lehetőségeit. Köszönjük a beruházás támogatását a magyar kormánynak, és a fejlesztés pontos kivitelezését a vasúttársaságnak” – emelte ki Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

„A GYSEV Zrt. helyzetéből adódóan mindig is kiemelt figyelmet fordított a határon átnyúló és a Bécs elővárosi vasúti közlekedésre. Nagy örömömre szolgál, hogy sikeres pályázatunknak köszönhetően elvégezhettük a Fertőszentmiklós-országhatár szakasz teljes felújítását, ezzel jelentősen emeltük a határon átnyúló regionális vasúti közlekedés színvonalát, biztonságosabbá, komfortosabbá tettük az FHÉV vonal magyarországi szakaszát” – mondta el Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

Az átadó ünnepség keretében különvonat leközlekedtetésére került sor Fertőszentmiklós-Pomogy-Fertőszentmiklós viszonylaton, mely révén a résztvevők bejárhatták a felújított határon átnyúló vasútvonalat.

További információk: https://www2.gysev.hu/rolunk/sajto/hirek/elkeszult-a-fertoszentmiklos-orszaghatar-kozotti-vasutvonal-teljes-felujitasa?fbclid=IwAR36zBO8yI7S3ZNw1Xd1tY6vZd6awEXieje6Pe5tTswE_lO_W6KSWhGfY3Q

fotógaléria

további hírek