hírek

SMART Pannonia szakértői fórum és közlekedési board - A határon átnyúló személy- és áruszállítás aktuális kérdései Magyarország és Burgenland között

Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló SMART Pannonia projekt szakértői fóruma és határon átnyúló közlekedési board ülése Sopronban, 2019. december 10-én került megrendezésre. A közlekedési témájú rendezvény több, mint 70 magyar és osztrák szakembert, szervezetet, illetve önkormányzatot vonzott Sopronba.

 

(Kiss-Parciu Péter regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelõs helyettes államtitkár köszöntõje)

A rendezvényen dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntõjét követõn Kiss-Parciu Péter regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelõs helyettes államtitkár és Heinrich Dorner közlekedési ügyekért felelõs tartományi tanácsos üdvözölte az egybegyûlteket.

A rendezvény fõ témája a határon átnyúló teher- és személyszállítás aktuális kérdései, melynek kibontásában neves magyar és osztrák szakemberek mûködtek közre, részleteiben kitérve az osztrák-magyar határtérség, mint funkcionális régió elõtt álló közös kihívásokra. Ilyen kihívásként került definiálásra többek között:

  • Sopron állomás, mint az osztrák-magyar határtérség közös „fordítókorongja” esetén fennálló szûk keresztmetszet, és az ennek feloldásához szükséges infrastrukturális beruházások kérdése, beleértve a Sopron-Harka vonalszakasz kétvágányúsítását;
  • a közös határon átnyúló menetrendi tervezés kérdései;
  • a térségi és az európai áruszállítás kérdései,
  • a SETA-folyosó, mint az észak-déli irányú „modern borostyánkõút” hatása az osztrák-magyar(-szlovák-cseh) közlekedési rendszerekre;
  • valamint a közlekedési szolgáltatók és megrendelõk közötti szorosabb együttmûködés kialakítása.

Délután a határon átnyúló együttmûködési formák keretében bemutatásra kerültek az európai területi társulások (ETT-k), melyek egyes határszakaszokon komoly szerepet képesek betölteni a határon átnyúló közlekedésfejlesztések megvalósításában.

Végezetül a határon átnyúló vasútfejlesztési szekcióban a SMART-Pannonia projekt eddigi eredményeinek bemutatása mellett két új határon átnyúló projektet – „Low Carb Mobility”, ill. „CONNECT2CE” - is megismerhetett a közönség.

fotógaléria

további hírek