hírek

BIG AT-HU: A Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola határon átnyúló iskolai partnerségen való részvétele az ausztriai Weikersdorf am Steinfelde-ben

Az "Oktatási együttműködések az AT-HU határ régióban " - BIG AT-HU" projekt keretében utolsó alkalommal, 2019. október 11-én került sor partnerségi rendezvényre, mely keretében a Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, valamint a Weikersdorf am Steinfelde Általános Iskolai diákjai találkoztak és élményekkel teli tartalmas napot töltöttek el együtt. A Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola 12 diákját és 2 kísérő pedagógusát, valamint a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. projektpartner képviselőit a Weikersdorf am Steinfelde Általános iskola 16 diákja, Ecker Elisabeth, VD az intézmény Igazgatónője, Omaszta Marianna, Mag. magyart tanító tanár, valamint Nikolett Raidl, M.A., a projekt Vezető Partnere fogadta. Ezt követően Christine Pollak, Reg.Rätin az iskola szakfelügyelője, majd Manfred Rottensteiner, Ing. Polgármester Úr köszöntötte a résztvevőket.

A fogadást és a kezdeti ismerkedést közös tízórai követte, majd ezután a résztvevõ gyerekek két csoportot alkottak - mely az egész nap folyamán megvalósult - , a csoportokban magyar és osztrák diákok vegyesen vettek részt, ezzel is elõsegítve a projekt egyik célját, a közös nyelvhasználatot.

A délelõtti program az iskola épületében zajlott, elsõként közös logikai játék és kézmûves foglalkozás keretében. A résztvevõk elsõ csoportja a Bee-bot robot méhecskével ismerkedett meg – mely elsõsorban logikai készséget fejlesztõ játéktípus –, ennek keretében adott szabályok szerint utasításokat kellett adni a méhecskének, melynek eredményeként a különbözõ típusú pályákon kellett eljutnia egyik pontból a másikba, miközben a pályán lévõ akadályokat ki kellett kerülni. Ezzel párhuzamosan a résztvevõk másik csoportja kézmûves foglalkozás keretében baglyot készített, fából, filcbõl, tollakból.

 

Ezt követõen a tornateremben közös játék következett, különbözõ mozgásos feladatokkal és játékokkal tovább folytatódott a magyar és osztrák gyerekek közötti ismerkedés.

A program folytatásaként a résztvevõk a közeli lovarda éttermében, a „Riders Lounge“-ban ebédeltek, utána a kihagyhatatlan és kötetlen játszóterezés következett.

Majd a magyar és osztrák résztvevõk buszra szálltak, hogy városnézés keretében felfedezzék Wiener Neustadt városát.

A délelõtt folyamán már kialakított két csoportot egy-egy idegenvezetõ kísérte, segítségükkel a partnerségi rendezvény résztvevõ diákjai és kísérõ pedagógusai megismerhették Wiener Neustadt városát és fõbb látnivalóit.

A történelmi emlékekben bõvelkedõ városban tett séta a Kazamatáktól indult, a várfal mentén egészen a belvárosig és a sétáló utcáig.

  

Az idegenvezetés során számos nevezetességet - köztük a város legjelentõsebb épületét, a kettõs tornyú dómot - és történeteket - a bécsújhelyi ostromot és Mátyás király emlékét - ismerhették meg a diákok.

A tartalmas program során a magyar és osztrák gyerekek egyaránt nagyon jól érezték magukat, rengeteg élménnyel gazdagodtak, valamint egy magyar és osztrák kisfiúnál még barátság is született.

 

fotógaléria

további hírek