hírek

BIG AT-HU: Határon átnyúló projektnapok - Erdei iskola 2019. 06. 13-14-én az oszkói Szőlőhegyen

Az "Oktatási együttműködések az AT-HU határrégióban - BIG AT-HU" projekt keretében két élményekkel teli napot tölthetett együtt 15 magyar ötödik osztályos tanuló a győri Kölcsey Ferenc Általános Iskolából, és 15 osztrák kisgyermek Pitten, Piesting, Traiskirchen és Lichtenegg települések iskoláiból. A rendezvény célja a magyar és osztrák gyermekek találkozása, a szomszéd országról/ régióról (Nyugat-Dunántúl) szerzett tudás, kulturális ismeretek bővítése, természeti értékek és népi hagyományok, tevékenységek megismerése valamint a szomszédos nyelv használata életszerű helyzetekben, mindennapi szituációkban.

Délelõtt tíz órára érkeztek meg kísérõpedagógusaikkal a gyerekek a helyszínre, ahol frissen sütött házi pogácsával és frissítõvel fogadták õket. A délelõtt játékos ismerkedéssel zajlott, amit ízletes ebéd követett. A szabadban, aktívan eltöltött pihenõ idõ után lehetõség nyílt megismerkedni a Vasi Hegyhát szívében fekvõ Szõlõhegy szépségeivel, ahol a Hegypásztor pincék is találhatók. A kb. 1,5 hektáros területen több helyreállított, rekonstruált pincét is megtekinthettek. Nagy lelkesedéssel nézték meg a faorsós prést, a tókát, a pajtákat a zsúpkészítõ mûhellyel, régi mezõgazdasági gépekkel. A szõlõhegy elmaradhatatlan „tartozéka”, a szõlõ és a gyümölcsös is megtalálható a területen.

Bejárva a tanösvényt megismerhették a szõlõhegy többi részét is. Rövid túra végén hangulatos piknikkel várták a gyermekeket. Ezt követõen került sor a „Mesterkedjünk!” elnevezésû programra, amely során a népi és kézmûves hagyományokkal ismerkedhettek meg. A lányokat elsõsorban az elsõ állomás kézmûves foglalkozása kötötte le, ahol szalma-képeket készítettek. A fiúk kipróbálhatták ügyességüket a zsúptetõ készítés során, megtanulva a folyamat lépéseit, hogyan is lesz rozsszalmából zsúptetõ. A legfelkapottabb állomáspont a kemence mellett volt, hisz itt dolgos kezek a langalló elkészítésében segédkezhettek. A finom vacsora után játékok és közös népdaltanulás mellett köthettek barátságot egymással a magyar és osztrák tanulók.

A második nap sem telt el móka és kacagás, élmények szerzése nélkül.

A magyar és osztrák gyerekek vígan érkeztek a reggelihez, ahol izgatottan várták a nap fõ attrakcióját, a „népi játékok Olimpiáját”.

Az Olimpia során a fiatalok különbözõ ügyességi csapatjátékokban próbálhatták ki magukat, természetesen, mindez rengeteg önfeledt nevetéssel tarkítva. A feladatokról pedig beszéljenek inkább a képek…

A közös ebéd elfogyasztása után, az élményekkel és barátságokkal gazdagodott gyerekek elbúcsúztak egymástól és hazaindultak.

fotógaléria

további hírek