hírek

BIG AT-HU: A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola negyedik osztályos tanulóinak kirándulása Waldeggben

Az "Oktatási együttműködések az AT-HU határrégióban - BIG AT-HU" projekt keretében került megrendezésre 2019. május 29-én az a határon átnyúló iskolai partnerség, melynek során soproni diákok látogathattak el az Alsó-Ausztriai Waldeggbe.

Saját maguk készítette magyar és osztrák zászlókkal integetve fogadták a Volksschule Waldegg diákjai a Sopronból érkezõ tanulókat, az iskola igazgatónõjét és két kísérõ tanárukat az iskola ünnepélyes dísztermében. Az egyik kis osztrák tanuló magyar nyelven elhangzó köszöntõje után a település polgármestere, Michael Zahetner üdvözölte a magyar csapatot. Beszédébõl röviden megismerhettük a barátságos, zöld erdõk borította hegyek között meghúzódó 2000 fõs községet.  Az osztrák és magyar gyermekek a közös éneklésre már otthon felkészültek, megtanulták a másik nemzet nyelvén  „Ha jó a kedved üsd a tenyered” kezdetû dalt. Az ünnepélyes fogadást követõen az iskola tantermeiben együtt tizóraiztak a gyermekek, majd ezután rövid, közös játék következett, ami lehetõvé tette számukra, hogy kicsit közelebbrõl is összeismerkedhessenek. Nagy örömmel vették át a projekt ajándékait, a BIG AT-HU logókkal ellátott lufikat és kulacsokat.

A rövid iskolai tartózkodást követõen a gyermekek útra keltek, hogy a közelben fekvõ Zweiersdorf település sikeres, családi gyümölcslé készítõ üzemét megtekintsék. A kanyargós, hegyi utakon vezetõ út  a Hohe Wand tövében, külön izgalmas volt a gyermekek számára. Az Alsó-Ausztria déli vidékén fekvõ községben több generációs hagyománya van a gyümölcsfeldolgozásnak. A körülbelül másfél órás vezetés során elõször egy kisfilmen ismerhették meg a családi vállalkozás tagjait, a tevékenység folyamatát, amit egy bemutató követtett az üzem helyszínén. A  helyi termelõktõl származó, legjobb minõségû termények kiválogatásával, mosásával, aprításával kezdõdik a folyamat. A kímélõ préselés után, a lassú felmelegítés és lehûtés következik, amivel megõrízhetõ a gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma, és aromája. A gyerekek örömmel figyelték a hatalmas tárolókat, amelyben a levek várják a palackozást, csomagolást az õszi feldolgozást követõen. A bemutatóteremben lehetõsége volt a csoportnak személyesen is megtapasztalni a szép, erõs színeket, a megõrzött aromát a kóstolás során.  Legnagyobb mennyiségben az alma kerül feldolgozásra, ezt szokták párosítani a legkülönfélébb gyümölcsökkel, így a gyerekek kipróbálhatták az alma-cékla, alma-meggy, alma-sárgarépa és alma-ribizli leveket is. A vállalkozás profiljába tartozik levendula, citromfû szörpök és gin elõállítása is. A tanulók nagy örömére csokoládét is kóstolhattak, amiket az itt elõállított gyümölcslevek felhasználásával izesítettek.

Az üzemlátogatást követõen az osztrák-magyar csapat ízletes ebédet fogyaszthatott el közösen Waldegg település szakiskolájában. Érdekes, élvezetes napot tölthettek együtt a gyerekek, ahol nemcsak az intézmények köthettek ismeretséget, hanem számos barátság is kialakult.

fotógaléria

további hírek