hírek

BIG AT-HU: A soproni Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda határon átnyúló partnerségen való részvétele Wiener Neustadtban

Az "Oktatási együttműködések az AT-HU határ régióban - BIG AT-HU" projekt keretében 2019. május 14-én megrendezett "Sopron-Winzendorf határon átnyúló óvodai partnerségen" a soproni Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda és a Winzendorf-Muthmannsdorf Tartományi Óvoda vett részt.

 

A soproni ovisok (18 gyermek) és kísérõpedagógusaik (7 fõ) Sopronból indultak. Az osztrák gyermekek (21 gyermek) és óvópedagógusaik (7 fõ) az Alsó-ausztriai tartományi kiállítás (Wiener Neustadt) épülete elõtt várták és üdvözölték a magyar vendégeket.

A köszöntés és a közös reggeli elfogyasztását követõen Dr. Christian Stocker Úr, Bécsújhely alpolgármestere kívánt élményekben gazdag napot.

A partneróvodai találkozó keretében „a világ mozgásban van! Város. Történelem. Mobilitás” - Alsó-ausztriai tartományi kiállítást tekintették meg a résztvevõk (német-magyar nyelven). A kiállítás egyben egy felfedezõút is: az emberek útra kelnek. A városok növekednek. A tartomány változik: „A világ mozgásban van!” Az egykori városi erõdítményben, a Kazamatákban, multimédiás vetítések és történelmi építészeti elemek szemléltetik a városfalak növekedését. Különleges történetek és látványos tárgyi ábrázolások szemléltetik a világ fejlõdését a „modernizáció elõtti” világ fáradságos utazásaitól kezdve a motorizáció hozta változásokon át a jövõ mobilitásáig. 

A tárlatvezetés végezetével a program következõ helyszíne a Kapucinus Kert (Kapuzinergarten) volt, ahol a gyermekek felhõtlenül kisvonatozhattak és csacsikat simogathattak, a Városi Parkban pedig a játszótéren mókázhattak.

A közös ebéd elfogyasztása után a magyar - osztrák gyermekek és kísérõpedagógusaik egymástól elköszönve, rengeteg élménnyel gazdagodva hazaindultak.

 

 

 

fotógaléria

további hírek