hírek

BIG AT-HU: Élmény teli nyelvgyakorlás a Jurisics Vár felfedezésével

2018. május 16-án, Kőszegen mintegy 65 osztrák és magyar óvodás- és iskoláskorú gyermek tehette próbára nyelvtudását az "Oktatási együttműködések az AT-HU határ régióban - BIG AT-HU" elnevezésű projekt "Mesél a Jurisics vár - történelmi barangolás a kőszegi várban" című határon átnyúló szomszédsági ünnepségén, ahol a résztvevő gyermekek kétnyelvű játékos feladatok megoldásával fedezhették fel a Jurisics várat és ismerhették meg egymást.

 

A rendezvény az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A Együttmûködési Program támogatásával, a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft, mint magyar projektpartner szervezésében és az Alsó-ausztriai Tartományi Hivatal Óvodai Osztályának közremûködésével valósult meg. Továbbá a rendezvény sikeres lebonyolítását a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karáról érkezõ 8 német nemzetiségi óvodapedagógus hallgató segítette.

 A találkozó különös figyelmet szentelt az óvoda-iskola átmenet fontosságának, ezért fõként nagycsoportos óvodás gyermekek és elsõ osztályos tanulók, valamint kísérõ pedagógusaik vettek részt a Szombathelyi Pipitér Óvodából és a Kõszegi Központi Óvodából valamint a Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskolából, illetve az alsó-ausztriai Edlitz-i óvodából és iskolából valamint Grimmenstein-i iskolából.

Az interkulturális kirándulás helyszínéül a kõszegi Jurisics vár szolgált, mely érdekes és élménydús programot rejtett magában ötvözve a játékos nyelvfejlesztés lehetõségével. Az izgalmasnak ígérkezõ programot Básthy Béla, Kõszeg város alpolgármestere és Pócza Zoltán, a Jurisics vár igazgatója nyitotta meg és köszöntötte a vendégeket. Ezt követõen a résztvevõ intézmények mutatkoztak be egy-egy szomszédos nyelven elõadott dal vagy vers kíséretében, majd az osztrák és magyar gyermekekbõl álló csapatok útnak indultak, hogy meghódítsák a kõszegi várat, összebarátkozzanak, valamint önfeledten játszanak, ezáltal észrevétlenül próbára tegyék és fejlesszék nyelvtudásukat.

Összességében a határon átnyúló szomszédsági ünnepség legfõbb célja, hogy a gyermekek életkorának megfelelõ módon, játékos és autentikus formában nyújtson betekintést és közvetítsen ismereteket a szomszédos országról és kultúrájáról, valamint a szomszédos nyelv életszerû helyzetekben és mindennapi szituációkban történõ használatára ösztönözzön, ezenkívül támogassa az osztrák és magyar intézmények közötti hosszú távú partnerségek kialakulását.

 

fotógaléria

további hírek