hírek

BIG AT-HU: Winzendorfi óvodások élményekkel teli tavaszi látogatása a soproni Lewinszky Anna Gyakorló Óvodában

2018. április 17-én az "Oktatási együttműködések az AT-HU határ régióban - BIG AT-HU" elnevezésű projekt Határon átnyúló óvodai partnerségi programjának keretében látta vendégül a Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda az alsó-ausztriai Winzendorf-Muthmannsdorf Tartományi Óvoda óvodásait és kísérő pedagógusait. Közel 40 osztrák és magyar óvodáskorú gyermek vett részt az élményekkel teli, a tavasz ébredését ünneplő kétnyelvű óvodai nap programján.

 

A közös óvodai napon Dr. Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja valamint Kozák Tamásné, óvodavezetõ köszöntötték a résztvevõ gyermekeket és felnõtteket. A Pedagógiai Karon, melynek gyakorló óvodájaként mûködik Sopronban a házigazda óvoda, többek között német nemzetiségi óvodapedagógusokat is képeznek, ezáltal a hat óvodapedagógus hallgató, akik szorgalmasan segítettek és közremûködtek a nap folyamán, jelentõs tapasztalatokkal gazdagodott a rendezvény révén.   

A program, mely a tavasz ébredése köré fonódott, különbözõ magyar és német nyelvû gyermekelõadásokkal folytatódott, mint például körjátékok, dalok és játékos mesefeldolgozások, melyek nagyszerû élményeket jelentettek a résztvevõk számára. Ezt követõen a pillangókat barkácsolhattak az óvodások valamint közösen játszhattak, mely során szabadon felfedezhették az óvoda kínálta lehetõségeket, játékokat és játékszereket, illetve egészen természetes módon, gátlások nélkül kommunikálhattak egymással, észrevétlenül megtapasztalva az idegen nyelv használatát.

A kétnyelvû óvodai rendezvény zárásaként Judith Holzinger, a vendég óvoda vezetõje megköszönte a magyar vendéglátó meghívását és elmondta mennyire örül, hogy a gyermekek hasznos tapasztalatokat gyûjthettek a szomszédos országban idegen nyelvi környezetben: „A gyermekek fejében nincsenek határok, elõítéletek nélkül mennek oda egymáshoz. Ez az, amit a felnõttek a gyermekektõl tanulhatnak.”

Az osztrák pedagógusok is tapasztalatokban gazdag napot tölthettek el, hiszen megismerhették a magyar óvoda napirendjét és az óvodapedagógus képzést valamint beleláthattak mindennapjaikba.

A Winzendorf-Muthmannsdorf Tartományi Óvodában játékos ráhangolódás formájában van jelen a magyar nyelv, míg a SOE Lewinszky Anna Gyakorló Óvodában a német nyelv a mindennapok része. Így mindkét óvodavezetõ különös örömét fejezte ki a partnerségük iránt, hiszen e kezdeményezéssel a BIG AT-HU projekt lehetõvé tette és teszi a gyermekek számára, hogy interkulturális tapasztalatokkal gazdagodjanak, valamint életszerû szituációkban használják a szomszédos ország nyelvét, ezért az osztrák gyermekek a magyar tudásukat tehették próbára, míg a soproni óvodások a német nyelvet gyakorolhatták.

A rendezvény az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A Együttmûködési Program támogatásával, az Alsó-ausztriai Tartományi Hivatal Óvodai Osztályának, mint a BIG AT-HU projekt vezetõ partnerének és a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft, mint magyar projektpartner szervezésében és közremûködésével valósult meg.

fotógaléria

további hírek