hírek

ConnReg AT-HU: Tanulmányút - a "természetvédelem, fenntarthatóság és turizmus" jegyében

2018. június 6-8 között tanulmányutat szerveztünk az osztrák - cseh - német határtérségbe "természetvédelem, fenntarthatóság és turizmus" témakörök mentén, az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Programban megvalósuló ConnReg AT-HU projekt keretében.

A kép Freyungban – az Europahaus elõtt készült

A tanulmányúton közel 30 osztrák-magyar érdeklõdõ vett részt. A buszos utazás 2018. június 6-án indult Sopronból. Az elsõ állomás Melk volt, ahol a közös ebéd elfogyasztása után Andreas Weiß, az osztrák-cseh Irányító Hatóság vezetõje az INTERREG AT-CZ 2014-2020 program fõ célkitûzéseit, projektjeit, tapasztalatait, az eddig elért eredményeit mutatta be. Michael Schimek, a Wachau kulturális világörökség menedzsere prezentálta a környezetvédelmi, világörökségi és LEADER-projekteket, majd vezetésével városnézõ sétára indultunk az UNESCO által világörökség részévé nyilvánított Melk an der Donauban.

A tanulmányút második napján Alsó-Ausztria Mostviertel térségébe utaztunk, ahol Lunz am See-ben Karin Schildberger, mobilitási menedzser (NÖ.Regional.GmbH) megmutatta az e-töltõállomást, a Nextbike állomásokat. Ezt követõen Lunz település központjában megtekintettük egy 11.000€-ból megvalósított buszvárót, valamint a 107 kilométeres Ybbstalradweg kerékpárút rövid szakaszát, mely az Ybbs/Dunától Lunz am See-ig halad.

Közel 3 órás buszos út után megérkeztünk Èeské Budìjovicebe (CZ) a Dél-Csehországi Gazdasági Kamarába, ahol Martin Bartuška és a Kamara munkatársainak szívélyes fogadtatása után, bemutatták a cseh-osztrák és a cseh-német határon átnyúló projektjeiket a természetvédelem, turizmus és fenntarthatóság területén. Ludìk Keist, a Dél-Csehországi Gazdasági Kamara igazgatója röviden bemutatta az intézmény mûködését, projektjeit, határon átnyúló tevékenységeit. Ezt követõen a környezetvédelmi, mezõgazdasági és erdészeti osztály munkatársai ismertették azon projektjeiket (Klimagrün, ConNat AT-CZ), melyek irányelve a környezetvédelem és erõforrás-hatékonyság. Sarah Höfler a folyami gyöngykagyló védelmére irányuló, Vladimíra Michálková pedig az erdõk (Cseh-és Bajorország) fenntartható természeti és kulturális örökségére vonatkozó projekteket mutatta be. Az elõadásokat követõen Csehország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjába, Èeské Krumlovba utaztunk.

A harmadik, egyben utolsó napon elindultunk a németországi Freyungba, ahol az Europahaus-ban Kaspar Sammer ügyvezetõ és Verena Pfeffer EU-pályázati tanácsadó fogadott minket. Sammer Úr az EUREGIO-t (AT-CZ-DE), és az abban megvalósult projekteket, Pfeffer Asszony pedig a Duna-Moldva Európa régió (INTERREG B) fejlesztéseit mutatta be.

Ezek után Frauenauba, az üvegmúzeumba utaztunk, ahol Sven Bauer, a múzeum kurátora mesélte el röviden az intézmény történetét, melynek megtekintése után indult is a busz a tanulmányút utolsó úti céljához Bayerisch Eisensteinbe. A határmenti vasútállomáson Hartwig Löffman, a Bayerischer Wald e.V. Naturpark vezetõje várt ránk és vezetett körbe minket. A közös ebéd elfogyasztása után pedig hazaindultunk, Magyarországra.

A Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. szervezésében zajlott tanulmányút jó hangulatban telt, résztvevõi hasznos ismeretekkel gazdagodtak, mivel az elõadók szakmailag és tartalmilag is informatívak voltak, érdekes és szemléletes példákat mutattak be.

fotógaléria

további hírek