hírek

Jó gyakorlatok megtekintése - tanulmányút - kerékpározás Dél-Õrvidéken, Ausztriában az Iron Curtain Cycling Interreg V-A Szlovénia-Magyarország projekt keretében

Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttmûködési Program által támogatott Iron Curtain Cycling SIHU115 sz. projektben megrendezett "Jó gyakorlatok megtekintése - tanulmányút - kerékpározás Dél-Õrvidéken, Ausztriában"

A tanulmányút 2018. június 20.-án Lenti állomásról indult ahonnan autóbusszal szállították a résztvevõket Lendva és Muraszombat érintésével Neustift an der Lafnitz-ba. A program elsõ állomásán a településen megtalálható HEURIGENSTADL Ehrenhöfer-t tekintette meg a több mint 30 fõs csapat. "HEURIGEN-STADL" egy kis családi vállalkozás Stájerország határánál. A termékeik otthoni eladásával huszonöt évvel ezelõtt kezdtek el foglalkozni. 1999 óta turisztikai szabadidõs tevékenységgel is foglalkoznak, aminek egyik fontos szegmense a kerékpáros turizmus és az e-bike kölcsönzés. A két tulajdonos bemutatták a gazdaságot, elmondták milyen szolgáltatásokat nyújtanak az ide látogatóknak. Az egyik ilyen, ami inkább a gazdasághoz köthetõ az az úgynevezett „falusi érettségi” ahol az ezen résztvevõk megismerkedhetnek a falusi élettel, számos mezõgazdasági ismeretet elsajátítanak, pl. hogyan kell füvet kaszálni, tehenet fejni. Ezzel együtt megtanulják azt is, hogyan lehet megkülönböztetni az ipari termékeket és a házi készítésû termékeket, valamint a helyi gyógynövények is bemutatják.

A gazdaság és annak különlegesebbnél különlegesebb szolgálásainak ismertetését követõen bemutatták a kialakított e-bike rendszert, a túraútvonalat, a kerékpárállományt. A résztvevõk kérdéseire válaszolva kiderült, hogy jelentõs számú vendéget fogadnak, számos lehetõséget nyújtanak a kerékpározás szerelmeseinek. Van a rövid 3 órás bérlés mellett az 5 éjszakát és 6 napot magába foglaló túrájuk is, ahol Dél-Burgenland egész területét annak kultúráját és gasztronómiáját is megismerheti a kerékpáros túrát választó.

Az érdekes ismertetõket és bemutatásokat követõen a résztvevõk saját maguk is megtapasztalhatták milyen is egy e-bike-ot tekerni ugyanis a program folytatásaként egy rövidebb kerékpáros túra következett. A résztvevõk Neustift an der Lafnitz-ból kerékpároztak át Oberwartba az úgynevezett „Paradiseroute” egy szakaszán. Az út során a csoporttal tartó idegenvezetõ bemutatta magát a kerékpárutat, és a szakaszon megtalálható érdekes helyeket. A több mint 3 órát felölelõ túra során meg lehetett ismerni és tapasztalni az elektromos rásegítésû kerékpár elõnyeit, hiszen egy idõseb ember is egy meglehetõsen meredek lejtõt könnyedén meg tud tenni.

A kerékpározást követõen a tulajdonosok megvendégelték a résztvevõket egy szabadban történõ grillezéssel. Az étkezést követõen a program véget ért és a résztvevõket Muraszombat, Lendva és Lenti érintésével hazaszállították.

fotógaléria

további hírek