hírek

RURES projekt második alkalommal megrendezett LSG találkozója a vépi naperõmûben

A RURES projekt második mûhelymunkájára került sor a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében 2018. június 07-én a nemrég elkészült vépi naperõmûben, amelyen az energiahatékonyságra és megújuló energiára fogékony önkormányzatok képviselõi mellett egyetemek tanárai és hallgatói is részt vettek az eseményen.

A Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. rendezésében megvalósult második Local Support Group meeting a RURES projekten belül. Polgár Tibor, mint a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója a üdvözölte a résztvevõket, röviden összefoglalta milyen tevékenységeket foglal magába a projekt, mit tud hasznosítani a projektbõl egy-egy önkormáényzat, illetve milyen feladatok zárultak le eddig és mik a következõ teendõk a projekten belül.

Ezt követõen Kovács Péter Vép város polgármestere köszöntötte a rendezvényen résztvevõket. Elmondta, hogy a város számára mekkora érték a nemrég megépült erõmû és a település milyen hasznot szerez ennek mûködésébõl. Az egybegyûltek megtudhatták, hogy a városban nem ez az elsõ jelentõs megújuló energiaforráshoz kapcsolódó beruházás, hiszen 2005. november 2-án avatták fel a Vépi szélerõmûvet. A település önkormányzata 20 százalékos tulajdonrészt birtokol. Ezzel évente 5–6 millió forintot takarítanak meg. 78 méter magas a tornya, erre szerelték rá a 44 méter átmérõjû háromágú szélkereket. A 600 kilowattos generátor egy év alatt átlagosan 1,2 millió kilowattóra áramot termel. Az energiahatékonyság elérését segíti egyéb közintézményekre kihelyezett napelem, amik közül az egyik például az iskola épületének áramellátását szolgálja. Ezt követõen a polgármester úr elmesélte, hogy több tevékenységet is terveztek (ilyen például a biofûtõmû, faégetõ), de a település a napenergiahasznosítás mellett döntött. Így ezen beruházásokkal elmondható, hogy Vép teljes mértékben zöld energiából él.

Kovács Péter polgármester urat követõen Király György – üzemeltetésért felelõs szakember vette át a szót, aki elõszõr elmondta az erõmû paramétereit. 3,8 MW teljesítményû, ami hazánk jelenleg egyik legnagyobb erõmûvei közé sorolható (4. legnagyobb). A Vépen 5,5 hektáron épül, és mintegy ezer háztartás teljes éves energiaigényének a kielégítésére alkalmas. A kivitelezés júliusban kezdõdött, 11 ezer napelempanel telepítése történt meg. Az itt elõállított áramot az országos rendszerbe táplálják be. A helyi önkormányzat számára több szempontból is fontos ez a beruházás. Egyrészt a vállalkozás iparûzési adót fizet majd a városnak, másrészt ráirányítja a figyelmet a megújuló energiákban rejlõ lehetõségekre. A beruházást magántõkébõl és banki finanszírozásból valósította meg a beruházó Solar Markt Kft. és BNRG Kft. Megerõsítve a polgármester urat õ is elmondta, hogy Vépet teljes mértékben ellátja zöld energiával.

Magáról a megépült erõmûrõl elmondta, hogy nem csak az energiaellátás zöld, hanem maga az erõmû környezte is annak tekinthetõ, mivel a betonelemek is ritkák, így a késõbbi elbontás után újra hasznosítható a terület. Maguk a napelemek is újra hasznosíthatok. Továbbá más erõmû esetén az üzemeltetés sok embert igényel, de itt 3 ember megoldja a napi szintû ellenõrzést, karbantartást és egyéb a naperõmûhöz kapcsolódó tevékenység ellátását. Napi szinten mérések történnek, hogy mindegyik elem termel-e energiát, melyet egy jelzõrendszer is segít, így a monitorozást interneten keresztül is el lehet végezni. 10 év termékhasználati garanciát ad a gyártó és nem javítják, hanem cserélik az egyes invertereket. Az ilyen beruházások menete leginkább úgy történik, hogy az önkormányzatnak van földje amit erre szeretne hasznosítani, kikéri a szükséges engedélyeket, majd egy befektetõ megvalósítja magát a beruházást. Az éves termelés 4 100 000 kw/h, aminek 2/3-a május szeptember között termelõdik, legnagyobb termelés júliusban, míg legalacsonyabb decemberben van.

Az elmondottak után a résztvevõk körbejárták a naperõmû területét miközben Király Györgynek mûszaki kérdéseket, a beruházással kapcsolatos felvetéseket és megvalósítás kapcsán kérdezték.

Az ezt követõ ebéden is tettek fel a résztvevõk kérdéseket ahol kötetlenebb módon történt a beszélgetés.

fotógaléria

további hírek