hírek

BIG AT-HU: Az Oladi Általános Iskola részvétele az Oberwartban megrendezett "szomszédsági ünnepségen"

Az "Oktatási együttműködések az AT-HU határ régióban - BIG AT-HU" projekt keretében 2018. április 27-én megrendezett szomszédsági ünnepségen az Oladi és az Oberwarti Általános Iskola vett részt.

 

A magyar vendégeket Herwig Wallner Igazgató Úr, Alfred Lehner általános iskolai szakfelügyelõ, Livia Pathy magyar nyelvért felelõs szakfelügyelõ, valamint Kornelia Berlakovich óvodai szakfelügyelõ köszöntötte. Az oladi iskolából 25 gyermek és 3 kísérõpedagógus utazott.

„A kétnyelvûség több, mint csupán néhány szókincs megtanulása. A nyelv mindig magában foglalja az adott ország kultúráját és szokásait" – Kornelia Berlakovich

Az oberwarti BAfEP (általános iskolai pedagógiaképzõ) tanulói színdarabokat mutattak be a Szombathelyrõl érkezõ diákoknak. Ezt követõen az iskola ebédlõjében közösen reggeliztek, ismerkedtek, majd Barbara Biegl vezénylésével a gyerekek „utazása” kezdetét vette. A kezdeti bátortalanság leküzdése után indulhatott a móka – az osztrák-magyar gyerekeket 4 vegyes csoportba osztották, ezzel is elõsegítve az egymással való kommunikáció létrejöttét, egymás megértését, ezek fejlõdését.

Az oberwarti iskola szervezésében, a pedagógusképzõ hallgatók segítségével a gyerekek 4 tematikus állomással ismerkedhettek meg, nevezetesen: láthatatlan állatok barlangja (ki él ott? milyenek a láthatatlan állatok és mit csinálnak egész nap?), elvarázsolt tükörtó (tánc), átalakulás helye,  érzelmek kertje (5 érzés non-verbális módon történõ kifejezése – öröm, szomorúság, szeretet, düh, félelem). Az állomások körbejárása után minden csoport a zeneszobában találkozott ahol a gyerekek közösen táncoltak. A nap zárásaként pedig közösen ebédeltek, egymástól elbúcsúztak.

A magyar gyermekek a hazaúton történõ beszámoló alapján rengeteg élménnyel gazdagodtak, nagyon jól érezték magukat, szívesen maradtak volna még és szeretettel várják a jövõben az oberwarti iskola tanulóit. A kísérõpedagógusok amellett, hogy jól érezték magukat, jó tapasztalatokat, példákat láthattak az ausztriai oktatási rendszerbõl, mely a szombathelyi iskola oktatási rendszerébe is integrálható.

fotógaléria

további hírek