hírek

BIG AT-HU: A soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola tanulóinak látogatása a Größhöfleni Általános Iskolában

2018. április 23-án az "Oktatási együttműködések az AT-HU határ régióban - BIG AT-HU" projekt keretében a Großhöfleini Általános Iskolában megrendezésre került a szomszédsági ünnepség.

 

Az ausztriai intézménybe a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolából 29 alsó tagozatos tanuló, 2 kisérõpedagógus, valamint 8 óvópedagógus hallgató érkezett; az ünnepségen közel 60 gyerek vett részt.

A magyar iskolásokat és kisérõpedagógusaikat Ingrid Wallner Igazgató Asszony, Livia Pathy  a magyar nyelvért felelõs szakfelügyelõ, valamint Kornelia Berlakovich óvodai szakfelügyelõ köszöntötte.

Barbara Biegl közremûködésével pedig megkezdõdött a gyerekek „utazása” – repülõ objektum.  Az osztrák és magyar tanulók csoportokba osztásukat követõen közösen indultak el a Soproni Egyetem Benedek Eledek Pedagógiai Kar óvópedagógus hallgatói által kitalált és lebonyolított játékos állomásokhoz. A programok során a hallgatók a gyerekek kezdetleges bátortalanságát, az ismeretlen környezettõl, arcoktól való félelmét rövid idõn belül tudták csökkenteni, így a foglalkozasokat jó hangulatban járták végig az iskolások. A nap folyamán „látható állatok barlangjába” (az általuk egyénenként elgondolt állat lerajzolása közösen); „az érzelmek színes kertjébe” (az érzelmek kifejezése); „az átalakulás helye” (a hallgatók által mutatott képeken szereplõ (fa, asztal, repülõ, stb.) objektumok eljátszása) ; „a varázslatos tükörtó” (tánc) fantázianevû foglalkozásokon járhattak. Az állomások közötti szünetekben a magyar és osztrák gyerekek az iskolaudvaron közösen reggeliztek, beszélgettek, játszottak.

 

A gyerekek a programok során jól szórakoztak, nem zárkóztak el egymástól, nem alkottak külön osztrák- külön magyar csoportokat. A kísérõpedagógusok pedig rengeteg ötlettel és információval gazdagodtak.

Zárásként Heinz Heidenreich Polgármester Úr búcsúzott a magyar résztvevõktõl, a großhöfleini Általános Ikosla tanulói pedig ajándékot nyújtottak át a soproni Hunyadi János Evanéglikus Általános Iskolából érkezõk számára.

 

 

fotógaléria

további hírek